Λευκάδα, το στολίδι του Ιονίου
Η Λευκάδα είναι ένας παράδεισος χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων: Με εκατομμύρια αποχρώσεις χρωμάτων που δεν μπορεί ούτε η πιο ευφάνταστη παλέτα να αποδώσει, συνδυάζει στο τοπίο της ειδυλλιακές και τραχιές εικόνες, δίνοντας στον επισκέπτη της τη δυνατότητα να περιπλανηθεί μέσα στην ιστορία των Επτανήσων προσφέροντάς του παράλληλα την ικανοποίηση να ανακαλύψει συναρπαστικά μυστικά σε κάθε γωνιά της.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή μπορείτε να βρείτε χιλιάδες πράγματα να κάνετε στο νησί. Αν είστε εθισμένοι στη δράση ή λάτρεις της χαλάρωσης να είστε σίγουροι πως στη Λευκάδα υπάρχουν πολλές επιλογές σε αθλητικές δραστηριότητες ή εκδρομές για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η Λευκάδα διαθέτει αναγνωρισμένες σχολές εκμάθησης για ιστιοσανίδα, Kitesurf, Ιστιοπλοΐα, Κατάδυση, θαλάσσιο σκι, Αλεξίπτωτο πλαγιάς, Ιππασία, Ποδήλατο βουνού, πεζοπορία και άλλα σπορ.
Η ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας -το σύμπλεγμα των μικρών νησιών Μαδουρή, Σκορπιός, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός -θεωρείται μια από τις καλύτερες περιοχές στο κόσμο για ιστιοπλοία ή για εκδρομές με βάρκα που μπορείτε να νοικιάσετε. Μπορείτε επίσης να οργανώσετε την κρουαζιέρα σας από το λιμάνι στο Νυδρί όπου υπάρχουν καραβάκια που κάνουν καθημερινές εκδρομές στις κοντινές παραλίες και τα γειτονικά νησάκια.
Πώς θα πάτε
Η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί που μπορείτε να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητό σας, χωρίς να πάρετε φέρι μποτ. Μια πλωτή γέφυρα συνεχούς ροής την ενώνει με την Ακαρνανία. Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου καθώς και η υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου έχει διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στο νησί. Επίσης, πλέον το ταξίδι από τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ γρήγορο και ασφαλές. Ο νέος δρόμος που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα, η Εγνατία Οδός, έχει μειώσει δραστικά την απόσταση από όλες τις Βόρειες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, και έχει κάνει την πρόσβαση στο Ιόνιο πολύ εύκολη. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιόνια Οδός ο οποίος θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από και πρός το Αντίρριο, και θα συνδέεται με την Εγνατία. Ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου έχει ήδη παραδοθει στην κυκλοφορία.
Καθημερινώς εκτελούνται 5 δρομολόγια από/προς την Αθήνα (378 χλμ.) με το ΚΤΕΛ Λευκάδας και το εισιτήριο κοστίζει 33,80 ευρώ και 4 δρομολόγια εβδομαδιαίως από/προς τη Θεσσαλονίκη (420 χλμ.) που το εισιτήριο κοστίζει 35,40. Το ταξίδι από την Αθήνα έχει διάρκεια 5 ώρες και τριάντα λεπτά περίπου ενώ από τη Θεσσαλονίκη μισή ώρα λιγότερο. Υπάρχουν επίσης και τακτικά δρομολόγια από/προς Ηγουμενίτσα (115 χλμ.) με διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα και τριάντα λεπτά και κόστος εισιτηρίου 12,20 ευρώ. Το ταξίδι από/προς τη γειτονική Πρέβεζα έχει διάρκεια 30 λεπτών και κοστίζει 2,70 ευρώ. Αν θέλετε να έρθετε ή να πάτε στην Πάτρα υπάρχουν 2 δρομολόγια εβδομαδιαίως και το εισιτήριο κοστίζει 16,20 ευρώ.
Ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Λευκάδα δεν είναι απευθείας εφικτή. Οι επισκέπτες της μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω του λιμένα της Ηγουμενίτσας και μετά να συνεχίσουν οδικώς (απόσταση 95 χλμ.). Εναλλακτικά υπάρχει και το λιμάνι της Πάτρας (απόσταση 176 χλμ.).
Tο Αεροδρόμιο του Ακτίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά της στερεάς Ελλάδας, στην περιοχή Άκτιο σε απόσταση 4 χλμ. από την Πρέβεζα και 17 χλμ. από τη Λευκάδα. Προς το παρόν δεν εκτελούνται πτήσεις από Αθήνα προς Άκτιο. Από την 1η Ιουνίου του 2015 θα εκτελείται πτήση από Αθήνα προς Άκτιο, από την Aegean, στις 20:45 κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή και επιστροφή τις ίδιες ημέρες στις 22:10 από το Άκτιο.
Αν σας αρέσει η περιπέτεια μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί μόνοι σας νοικιάζοντας αμάξι η μοτοποδήλατο. Φαγητό, επίσης για όλα τα γούστα -μιας και το στομάχι μπορεί να είναι ο πιο άμεσος τρόπος να γνωρίσεις έναν πολιτισμό- και μάλιστα σε μεγάλες μερίδες, είτε προτιμάτε παραδοσιακές τοπικές συνταγές με ψάρια, κρέας, λαχανικά, είτε διεθνή κουζίνα.
Φαγητό
Η παραδοσιακή μαγειρική της Λευκάδας ασκούνταν αδιάλειπτα σε όλο το νησί μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Μέχρι τότε η επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν δύσκολη και συνεπώς η μαγειρική στηριζόταν στα τοπικά προϊόντα. Καταρχάς, πρέπει να διακρίνουμε τη μαγειρική της χώρας (της πόλη της Λευκάδας) απ’ αυτή των χωριών. Στην πόλη οι κάτοικοι ήταν ψαράδες, μικροέμποροι, επαγγελματίες στην πλειονότητά τους και δεν είχαν δικές τους καλλιέργειες. Τα υλικά του μαγειρέματος, όπως και το ψωμί, τα αγόραζαν. Μόνο ένας μικρός αριθμός αρχόντων (μεγαλέμποροι και κτηματίες) είχε μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής. Στα χωριά τα νοικοκυριά έπρεπε να είναι αυτάρκη, εφόσον ούτε μαγαζιά υπήρχαν ούτε χρήματα. Οι αγρότες χωρικοί πουλούσαν τα προϊόντα της παραγωγής τους ή τα αντάλλασσαν με άλλα.
Κύριο προϊόν του νησιού είναι το λάδι (50% των καλλιεργούμενων εδαφών). Επίσης, παράγεται καλό κρασί από ντόπιες ποικιλίες αμπέλου και λίγα δημητριακά – σιτάρι κυρίως που μόλις επαρκούσε για το ψωμί. Επειδή το νησί είναι ορεινό με ελάχιστα επίπεδα σημεία, οι καλλιέργειες γίνονται σε αναβαθμούς (σκάλες), που υποστηρίζονται με πέτρινες λιθιές οι οποίες δίνουν μια χαρακτηριστική ομορφιά στο τοπίο. Συγχρόνως, αποκλείουν και τη δυνατότητα οποιασδήποτε μηχανικής καλλιέργειας. Λόγω του περιορισμένου εδάφους και της έλλειψης νερού οι καλλιέργειες λαχανικών είναι πολύ περιορισμένες. Το ίδιο ισχύει και για τα όσπρια. Συνήθως μαγειρεύουν χλωρά τα κουκιά, τα φασολάκια και τα αμπελοφάσουλα κ.λπ. και ξεραίνουν τα υπόλοιπα τον χειμώνα.
Στο οροπέδιο της Εγκλουβής, σε ένα τοπίο μοναδικού κάλλους, υπάρχουν τα αλωνάκια της φακής. Τόσο στην Εγκλουβή όσο και σε όλη τη Λευκάδα, τη φακή τη μαγειρεύουν με σκόρδα και ρίγανη και την κάνουν πηχτή σαν κρέμα. Τα λαχανικά είναι λίγα αλλά νόστιμα. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, κυρίως όμως γίνονται λαδερά. Στα χωριά, όπου το λάδι προέρχεται από την οικιακή παραγωγή, συχνά προσθέτουν και λίγο «ωμό» σε κάθε πιάτο. Στην ουσία, η θρεπτικότητα του λαδιού εξισορροπεί την έλλειψη σε ζωικές τροφές.
Τα ψάρια είναι άφθονα, κυρίως στη χώρα όπου εκτός από τη θάλασσα υπάρχει και το ιβάρι με σημαντική παραγωγή εκλεκτών ψαριών. Μαύρες σκορπίνες βραστές με το ζουμάκι τους και μπόλικο κρεμμύδι, ψαρόσουπες, χέλια στο φούρνο με κρεμμύδια και δαφνόφυλλα, παλαμίδες ή μουξινάρια με σκόρδο, πατατούλες και ρίγανη στον φούρνο και στεράδι (αρσενικός μεγάλος κέφαλος του ιβαριού) μαγειρευτό με λαδολέμονο τον χειμώνα και αγουρίδα το καλοκαίρι, είναι μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα! Από το θηλυκό του κέφαλου παράγεται το αυγοτάραχο. Ψάρια και θαλασσινά απολαμβάνουν όλα τα παράλια χωριά, ενώ είναι πιο σπάνια στα ορεινά.
Ο παστός μπακαλιάρος και οι παστές σαρδέλες υπάρχουν παντού, καθώς είναι αγαπημένη λιχουδιά όλων των κατοίκων. Τα θαλασσινά μαλάκια και τα όστρακα είναι ιδιαίτερα γευστικά: Σουπιές μαγειρεμένες με το μελάνι τους γαρνιρισμένες με ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες, χταπόδια μαγειρευτά ή ψητά στον φούρνο, καλαμαράκια μαγειρευτά με ρύζι ή τηγανητά. Όστρακα, μύδια, χάβαρα (αχιβάδες) και καποσάντοι (χτένια) συνήθως με ρύζι αφθονούν την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα όστρακα οι ντόπιοι τα προμηθεύονται και από την Πρέβεζα, από την εκλεκτή παραγωγή του Αμβρακικού, ενώ άλλα θαλασσινά, όπως αχινοί, προσφορίτοι κ.λπ. καταναλώνονται μόνο ως ορεκτικά, όταν υπάρχουν στην αγορά του νησιού, μια και δεν είναι εύκολο να καλύψουν τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας.
Τα κρεατικά μαγειρεύονταν κατά κανόνα με ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες ή ως σούπες. Στα χωριά το κρέας καταναλώνεται σπανιότερα από ό,τι στη χώρα όπου υπάρχουν κρεοπωλεία και μπορεί κανείς να το αγοράσει όποτε θέλει. Οι κρεοπώλες φτιάχνουν το φημισμένο σαλάμι αέρος και λουκάνικα από χοιρινό. Το σαλάμι Λευκάδος, με ελαφρύ άρωμα σκόρδου και ολόκληρους κόκκους πιπεριού, ταξίδευε από παλιά και έξω από το νησί.
Στη χώρα, εκτός από τα καφενεία όπου μπορεί κανείς να βρει και γλυκά του ταψιού, υπάρχουν δύο τοπικά ζαχαροπλαστεία με εξαίρετα γλυκά, μπακλαβά, κανταΐφι, γαλακτομπούρεκο, κοπενχάγη, αμυγδαλόπιτα και πολλά άλλα ηδονικά αλλά και αυθεντικά κωκ, που όποιος τα δοκίμασε τα έχει αποθησαυρίσει στη μνήμη της καρδιάς.
Τοπικό αναψυκτικό αποτελεί η σουμάδα (συμπυκνωμένο σιρόπι από πικραμύγδαλα) που δροσίζει τους περιπάτους του κυριακάτικου απογεύματος μαζί με τα αρωματισμένα με κόλιαντρο παξιμαδάκια. Το παστέλι με αμύγδαλα και το μαντολάτο (νουγκά) με μέλι και αμύγδαλα είναι αποκλειστικότητα των κουρέων, καθώς τα φτιάχνουν οι ίδιοι και η συνταγή τους παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Τα πουλούν τυλιγμένα σε σελοφάν, έξω από τα κουρεία, σε μαρμάρινο τραπεζάκι, αραδιασμένα μέσα σε γυάλες, σε δυο μεγέθη.
Εν συντομία αξίζει να αναφερθούμε και στα μικροπράγματα που πωλούνται στην πόλη της Λευκάδας ως σνακ. Τον χειμώνα μπορεί κανείς να βρει μικρά βρασμένα καβούρια από το ιβάρι, ζεστά γεμάτα αυγά. Την άνοιξη, βρασμένες μικρούτσικες άγριες αγγινάρες, τις κουκούτσες. Το καλοκαίρι εκτός από τα γνωστά πανελληνίως ψητά καλαμπόκια, μπορεί κανείς να αγοράσει μικρά ματσάκια από ρεβιθιές με χλωρά καταπράσινα ρεβίθια εδώ κι εκεί.
Διασκέδαση
Η νυκτερινή διασκέδαση στη Λευκάδα έχει πολλές επιλογές αφού αρκετά παραθαλάσσια μπαρ και κοκτέιλ μπαρ γίνονται ντίσκο- κλαμπ τις βραδυνές ώρες. Μην ξεχάσετε επίσης τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την επίσκεψη σε ένα μουσείο, να βρείτε το αγαπημένο σας βιβλίο. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα συναρπαστικό δώρο ομορφιάς όπως σπα, μασάζ ή γιόγκα. Αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα να παίζουν σε έναν παιδότοπο όσο εσείς απολαμβάνετε το ποτό σας. Ανεξάρτητα από το αν σας αρέσουν τα ψώνια, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα τοπικά καταστήματα για να γνωρίσετε τα παραδοσιακά προϊόντα.
Διαμονή
Στην Λευκάδα υπάρχουν διαθέσιμα για την διαμονή σας, καταλύματα διαφόρων τύπων, όπως μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα αλλά και camping. Τα περισσότερα βρίσκονται μέσα ή γύρω από τα δημοφιλή χωριά του νησιού αλλά και την πόλη της Λευκάδας. Για αναλυτική αναζήτηση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων μπορείτε να δείτε εδώ
Περιοχές
Ο Άγιος Νικήτας βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Λευκάδας σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό χωριό, με αρκετά παραδοσιακό ύφος. Κατηφορίζοντας στον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο του χωριού, συναντάμε την παραλία του Άγιου Νικήτα και σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία Μύλος, τα Πευκούλια και το Κάθισμα.
Το Αθάνι είναι ένα ορεινό χωριό της Λευκάδας, στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (στον δρόμο προς την παραλία Πόρτο Κατσίκι), γνωστό για το μέλι που παράγεται στην περιοχή. Συνεχίζοντας νοτιότερα από το Αθάνι, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Ακρωτήρι Λευκάτας.
Το παραθαλάσσιο χωριό της Βασιλικής βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού της Λευκάδας, σε απόσταση περίπου 22 χλμ. από το Νυδρί και περίπου 38 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας. Κάθε χρόνο surfers από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στην Βασιλική για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, το wind surfing (ιστιοσανίδα) καθώς η παραλία του χωριού θεωρείται ιδανική για το άθλημα λόγω των ανέμων που φυσούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η Εγκλουβή είναι ένα από τα πιο ορεινά και παλαιότερα χωριά της Λευκάδας και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Είναι γνωστή για την παραγωγή φακής στις καλλιέργειες της περιοχής, οι λεγόμενες φακές Εγκλουβής. Σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από το χωριό, στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου (όπου βρίσκεται και το ομώνυμο ξωκλήσι), υπάρχουν τα αλώνια και οι Βόλτοι. Οι Βόλτοι είναι πέτρινες θολωτές κατασκευές, που χρησίμευαν στο παρελθόν ως αποθηκευτικοί χώροι.
Το Νυδρί βρίσκεται περίπου στο μέσο της ανατολικής πλευράς του νησιού της Λευκάδας, σε απόσταση περίπου 16 χλμ από την πόλη της Λευκάδας. Eίναι ίσως το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό στο νησί και ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του νησιού, με θέα το νησάκι του Σκορπιού και την Μαδουρή. Το χωριό έγινε ιδιαίτερα γνωστό όταν το 1963 o εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε την αντικρινή νησίδα Σκορπιός και έκτοτε φιλοξενήθηκαν εκεί πλήθος διασήμων από όλο τον κόσμο. Στην παραλία του χωριού υπάρχει και άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση. Στην παραλία υπάρχει επίσης προτομή του Βίλελμ Ντέρπφελντ, ο οποίος από ανασκαφές που έκανε στο νησί υποστήριζε ότι αυτό είναι η πραγματική (Ομηρική) Ιθάκη του Οδυσσέα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό το σκηνικό αλλάζει, γίνεται ορεινό και ένα από τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί είναι ο καταρράκτης στο φαράγγι Δημοσάρι.
Τα Σύβοτα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 33 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στην περιοχή εκείνη και κατά μήκος του λιμανιού φιλοξενούνται συνήθως δεκάδες σκάφη. Στα Σύβοτα, ως “ψαροχώρι” υπάρχουν αρκετές ταβέρνες με θαλασσινά (και όχι μόνο) αλλά και καφετέριες καθώς και καταλύματα (κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια) για την διαμονή σας.
Παραλίες
Η Λευκάδα διαθέτει παραλίες για κάθε γούστο. Απέραντες αμμουδερές παραλίες που θα σας καταπλήξουν με την άγρια ομορφιά τους αλλά και παραλίες για πιο ήρεμες οικογενειακές καταστάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις παραλίες της Λευκάδας δεν πρόκειται να πλήξει κανείς. Η Λευκάδα είναι κυρίως ορεινή και έτσι τα βουνά εκεί που συναντούν την θάλασσα δημιουργούν υπέροχες παραλίες.
Ο Μύλος
Εχει λευκή άμμο και τιρκουάζ βαθιά νερά και είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ειδικά όταν την κοιτάτε από ψηλά. Δεν υπάρχει πρόσβαση με Ι.Χ. Στην παραλία καταλήγει το γραφικό μονοπάτι που ξεκινάει από τον Άγιο Νικήτα (20 λεπτά περπάτημα) ή μπορείτε να πάτε με το «taxi boat».
Το Κάθισμα
Αγαπημένη παραλία των κατασκηνωτών και των γυμνιστών άλλοτε, είναι σήμερα η πιο κοσμοπολίτικη της Λευκάδας, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόρια. Εχει λευκή βοτσαλωτή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Προσοχή όμως! Όταν δυναμώνει ο μαΐστρος και σηκώνει μεγάλο κύμα, μην επιχειρήσετε να μπείτε μέσα.
Το Καλαμίτσι – Καβαλικευτά – Η Μεγάλη Πέτρα- Το Αβαλί
Κοντά στο ομώνυμο χωριό υπάρχουν τρεις αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο, άμμο και βράχους. Επίσης, διαθέτουν καντίνα, λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Οι Εγκρεμνοί
Η διάσημη παραλία μήκους 2 χλμ. που γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί, θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου. Το τοπίο παραπέμπει στην Καραϊβική, καθώς τα νερά έχουν χρώμα τιρκουάζ και είναι πεντακάθαρα. Υπάρχει μία καντίνα μετά το πάρκιν και μία στην παραλία μετά τα 350 σκαλιά που θα πρέπει να κατεβείτε.
Το Πόρτο Κατσίκι
Μια λευκή λωρίδα αμμουδιάς μπροστά από τον εντυπωσιακό λευκό βράχο: η εικόνα είναι γνωστή στους περισσότερους, καθώς έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και την έχουμε δει σε διάφορες τουριστικές καμπάνιες. Ακολουθήστε τον κατηφορικό δρόμο με τα 100 σκαλοπάτια που ξεκινούν από τον χώρο του πάρκινγκ (ο οποίος είναι γεμάτος καντίνες). Επίσης, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με καΐκι από το Νυδρί και τη Βασιλική.
Η Αμμούσα ή Αμμούσω
Βρίσκεται κοντά στη Βασιλική και θα φτάσετε εκεί μέσα από μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου, στο χωριό Μαραντοχώρι. Είναι μικρή, έχει βότσαλα και διαθέτει ταβέρνα, καφέ και καταλύματα.
Το Αγιοφύλλι
Μια από τις ομορφότερες βοτσαλωτές παραλίες του νησιού. Βρίσκεται σε έναν πολύ γραφικό κολπίσκο στην αριστερή πλευρά της Βασιλικής. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα. Μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από τη Βασιλική ή να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τη νοτιοανατολική πλευρά της.
Αξιοθέατα
Οι εκκλησίες της Λευκάδας
Κύριο αξιοθέατο της Πόλης αποτελούν οι εκκλησίες και οι ναοί της. Πρόκειται για βασιλικές, επηρεασμένες από την ενετική αρχιτεκτονική, με επτανησιακή συνήθως (μετακρητική) εικονογράφηση και όμορφα ξυλόγλυπτα (κάποια καλυμμένα με φύλλο χρυσού) τέμπλα.
Το κάστρο της Αγίας Μαύρας
Στην είσοδο της Λευκάδας, κοντά στην Αμμόγλωσσα, υψώνεται το εντυπωσιακό κάστρο της Αγίας Μαύρας, πρότυπο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα με κεντρικό πυρήνα σε σχήμα ακανόνιστου επταγώνου που ενισχύεται στις γωνίες από επτά προμαχώνες και τρία εξωτερικά προτειχίσματα. Προστάτευε την πρωτεύουσα από την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα ως το 1684. Σύμφωνα με ενδείξεις, στη θέση που χτίστηκε υπήρχε στην αρχαιότητα ναός της Αφροδίτης Αινειάδος.
Οι καταρρακτές στο φαράγγι Δημοσάρι
Ξεκινώντας από το Νυδρί, σε σχετικά μικρή απόσταση δυτικά, ο επισκέπτης δε θα έπρεπε να παραλείψει να δει τους μικρούς καταρράκτες της περιοχής. Ο δρόμος στενεύει και στη συνέχεια γίνεται μονοπάτι, που καταλήγει σε μια σειρά από τεράστιους βράχους ανάμεσα στους οποίους ξεπροβάλλουν οι καταρράκτες.
Το φαράγγι της Μέλισσας
Το φαράγγι της Μέλισσας βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την πόλη της Λευκάδας (περίπου 10 χλμ), κάτω από το χωριό Κάβαλος. Το φαράγγι διασχίζει ποτάμι και κατά μήκος της διαδρομής συναντάμε ερείπια από παλιούς νερόμυλους οι οποίοι παλιότερα άλεθαν το σιτάρι για να παραχθεί αλεύρι.
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το αρχαιολογικό μουσείο της Λευκάδας, η δημόσια και η χαραμόγλειος βιβλιοθήκη, καθώς και το λαογραφικό μουσείο του μουσικοφιλολογικού ομίλου Ορφέα.