Ναύπλιο, η γοητεία της Πελοποννήσου

Ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για weekend όλες τις εποχές του χρόνου. Στην κουκλίστικη παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, είναι διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Είναι τόσα πολλά, είναι τόσο ωραία, τα αξιοθέατα στο Ναύπλιο, που δεν μπορεί κανείς παρά να ξαναγυρίσει, για να συνεχίσει να ζει το γοητευτικό όνειρο που το Ανάπλι του προσφέρει, μέσα στους στενούς και φαρδείς δρόμους του, τις μεγάλες, μικρές, παλιές και καινούργιες πλατείες, τις οθωμανικές κρήνες που στολίζουν τα ενετικά, τα νεοκλασικά και τα καινούργια κτίρια του, όλα γοητευτικά, εξαιρετικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα.

Πρωταγωνίστρια η πόλη του Ναυπλίου, ατενίζει τον Αργολικό Κόλπο και τα βουνά της Ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ οι μυρωδιές από τα νυχτολούλουδα συνοδεύουν κάθε επισκέπτη στο νυχτερινό γεμάτο ζωή σεργιάνι στα σοκάκια, προσφέροντας ανεπανάληπτο ερωτισμό για την Ωραία Πόλη που τον έχει στιγματίσει! Πριν ακόμα φύγεις από το Ναύπλιο, ξέρεις πως θα ξαναγυρίσεις, γρήγορα.

Η βόλτα στα σοκάκια με τα πέτρινα σπίτια, η ανηφόρα στα στενά δρομάκια, τα γεμάτα σκαλοπάτια που οδηγούν στις πάνω γειτονιές, που μοσχοβολούν από τις ανθισμένες γλάστρες στις εξώπορτες και οι παλιές πετρόκτιστες βρύσες… Όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα αισθητικής απόλαυσης με την αυθεντικότητα της Παλιάς Πόλης. Η περιδιάβαση σας έχει τη γοητεία του απροσδόκητου, του απρόβλεπτου, που όμως δένονται με μια αρμονική συνύπαρξη παρελθόντος και παρόντος, αφήνοντας συνεχώς ένα ελπιδοφόρο μέλλον, σ’ αυτό το κράμα ομορφιάς και αρμονίας, που κυριαρχεί στο Ανάπλι, από τη μια άκρη του ως την άλλη!

Ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, το Ναύπλιο προσφέρει διαμονή και διασκέδαση υψηλών προδιαγραφών. Σύγχρονα κτήρια, αλλά και αρχοντικά των προηγούμενων αιώνων στεγάζουν τα ξενοδοχεία του Ναυπλίου. Tα boutique hotels είναι πολυτελή, με ατμοσφαιρικές σουίτες και δωμάτια, ενώ όμορφες ταβέρνες και εστιατόρια προσφέρουν παραδοσιακά και σύγχρονα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Δεκάδες καφέ σάς περιμένουν στο κέντρο της πόλης και στην παραλία.

 Για αναλυτική αναζήτηση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων μπορείτε να δείτε εδώ

Το καλοκαίρι θα κολυμπήσετε στην παραλία της Αρβανιτιάς, της Καραθώνας, στην παραλία της Νέας Κίου, στους Μύλους και το Κιβέρι. Επίσης, οργανωμένη μεγάλη παραλία υπάρχει στο Τολό, 15 περίπου λεπτά από την πόλη.

Αξιοθέατα

Παλαμήδι: Ανεβείτε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τα περίφημα σκαλοπάτια στο φρούριο του Παλαμηδιού, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και θαυμάστε την υπέροχη θέα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας. Επισκεφθείτε το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα καθώς και το κελί όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Μπούρτζι: Πάρτε το καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου και δείτε από κοντά το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το θαλάσσιο φρούριο που πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη που σημαίνει πύργος.

Πλατεία Συντάγματος: Η ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου, που αποτελεί το κέντρο της παλιάς πόλης. Εδώ θα δείτε σημαντικά κτίρια όπως την Ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό (πρώην τζαμί του Αγά-πασά που στέγασε τη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας, σήμερα χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος, ενώ στο ισόγειό του μεταφέρθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου) και το πρώην Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό πια ως Τριανόν.

Ακροναυπλία: Βραχώδης χερσόνησος που αποτελούσε τον περιτοιχισμένο οικισμό του Ναυπλίου από την αρχαιότητα ως τα τέλη του 15ου αιώνα. Επισκεφθείτε το κάστρο της που σώζεται σε καλή κατάσταση, είτε ανηφορίζοντας από το πάρκο του Σταϊκόπουλου είτε από τη δρομόσκαλα της Καθολικής Εκκλησίας.

Κοντινές αποδράσεις

Μυκήνες: Οι oλόχρυσες Μυκήνες ήταν ο τόπος του Αγαμέμνονα, διάσημες από τον Όμηρο. Ο Γερμανός αρχαιόλογος Σλήμαν ανακάλυψε τις Μυκήνες, σε μια τοποθεσία της αργολικής γης μεταξύ δύο κορυφών. Η είσοδος ήταν η Πύλη των Λεόντων, μια στέρεα λιθοτεχνία δύο λιονταριών, που στέκονται αντικριστά, οι φρουροί της πόλης. Αν και οι Μυκήνες λέγεται ότι χτίστηκαν με τη βοήθεια Κυκλώπων, καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από πυρκαγιά τον 12ο αιώνα αν και συνέχισαν να κατοικούνται τελικά εγκαταλείφθηκαν τον 3ο αιώνα π.Χ. Επισκεφτείτε την ακρόπολη, τους τάφους και το μουσείο, εκεί θα θαυμάσετε πολλά από τα ευρήματα του Σλήμαν, μεταξύ αυτών ένα αντίγραφο της περίφημης χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα.

Τίρυνθα: Η Τίρυνθα μοιράζεται την ίδια θέση με τις Μυκήνες στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αν και μικρότερη ήταν εξίσου σημαντική. Πολλές φορές συνδέεται με τους μύθους του Ηρακλή και μερικοί πιστεύουν ότι ήταν η γενέτειρά του. Στο τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου περιήλθε σε παρακμή. Ανασκάφηκε από τον Σλήμαν (1884-1885) και είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Άργος: Το Άργος κατοικείται από την πρώιμη εποχή του Χαλκού, ενώ αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή, καθώς ήταν πολύ ισχυρή πόλη, μαζί με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Κατοικήθηκε από πολύ νωρίς λόγω της στρατηγικής της θέση στη μέση της εύφορης αργολικής πεδιάδας. Το Άργος έχει το δικό του υπαίθριο θέατρο, όπου μπορείτε ακόμα να δείτε τα Ρωμαϊκά Λουτρά και τη Ρωμαϊκή Αγορά, καθώς και ένα μικρό μουσείο. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης είναι θαμμένο κάτω από τη νέα πόλη. Κάθε Τετάρτη και Σάββατο πρωί μπορείτε να επισκεφτείτε την τοπική αγορά.

Κεφαλάρι: Γραφικό χωριό κοντά στο Άργος, κυριαρχείται από την όμορφη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και του ποταμού Ερασίνου, που τρέχει δίπλα στην εκκλησία. Τα νερά πηγάζουν από μια λίμνη κάτω από το ναό, που είναι χτισμένος στο εσωτερικό της σπηλιάς. Ανασκαφές έφεραν στο φως νεολιθικά κεραμικά, όμως το σπήλαιο είχε κατοικηθεί πολύ νωρίτερα. Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ευρήματα που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή Παλαιολιθική.

Πηγή πληροφοριών:  athinorama.gr | nafplio.info | discovergreece.com

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας

Developed by intraCORE