Χράνοι, ανακαλύψτε την Μεσσηνία

Oι Χράνοι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, κοντά στην Καλαμάτα και απέναντι απο την Στούπα. Είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές όλο τον χρόνο. Είναι ένα μικρό ονειρεμένο παραθαλάσσιο χωριό με υπέροχες παραλίες, καθαρή θάλασσα και φιλόξενους κατοίκους. Ένας μικρός οικισμός με σημαντική τουριστική υποδομή (ξενοδοχεία, δωμάτια, ταβέρνες). Εκτός από τη μεγάλη ελεύθερη παραλία του, διαθέτει πολλά μικρά ειδυλλιακά λιμανάκια και αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά.

Ένας παραδοσιακός οικισμός με στενά σοκάκια και πέτρινα σπίτια, ένα παραθαλάσσιο χωριό με πολλές φυσικές ομορφιές, καθώς συνδυάζει παραλίες με αμμουδιά και καθαρά νερά , αλλά και πολλά μονοπάτια τα οποία οδηγούν σε τοπία πλούσιας βλάστησης και φυσικής ομορφιάς. Όποιος το επισκέπτεται γνωρίζει την παράδοση του τόπου με το να συναναστραφεί με τους φιλόξενους ντόπιους, να γευτεί τοπικά εδέσματα και να επισκεφτεί τις εκκλησίες που κρύβουν όλες από μια ιστορία.

Η προνομιακή του θέση κάνει εύκολη την πρόσβαση και την επίσκεψη σε κοντινούς προορισμούς και ιστορικά μνημεία όπως η Κορώνη με το Ενετικό κάστρο της, η Φοινικούντα, το ψαροχώρι με τις γραφικές παραλίες της, η Μεθώνη με το μεσαιωνικό φρούριο και το γνωστό εμβληματικό ενετικό φάρο και η Πύλος που είναι ευρέως γνώστη για τη μάχη του Ναβαρίνου το 1827, το φυσικό λιμάνι της , το κάστρο και άλλα πολλά. Επίσης λόγω της κοντινής απόστασης προσφέρεται και μια επίσκεψη –ημερήσια απόδραση στην ιστορική Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού.

Πώς θα πάτε

Οι Χράνοι Μεσσηνίας βρίσκονται σε απόσταση 265 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Λίγο πριν φτάσετε στην Καλαμάτα στρίψτε δεξιά προς Μεσσήνη – Πεταλίδι (έχει πινακίδες) και συνεχίστε την διαδρομή σας μέχρι να φτάσετε στους Χράνους (5 χλμ από Πεταλίδι).

Από την Αθήνα εκτελούνται δρομολόγια για τους Χράνους. Η αναχώρηση γίνετε από τον κεντρικό σταθμό ΚΤΕΛ Αθηνών στον Κηφισό, η απόσταση καλύπτεται σε 4 περίπου ώρες με δρομολόγια όλη την ημέρα. Η Καλαμάτα συνδέεται με την Πάτρα, με λεωφορείο σε 4 ώρες και σιδηροδρομικά σε 6 ώρες. Από την Σπάρτη μέσω του Ταΰγετου, ο επισκέπτης φθάνει σε 1,5 ώρες αφού διανύσει 60 χλμ., περνώντας μέσα από δάση πεύκου και ελάτου.

Κοντινές περιοχές

Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου ), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μόλις 2,5 ώρες μέσω σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου), 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια πόλη σύγχρονη με δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστημιακά τμήματα, νοσοκομείο και διεθνές αεροδρόμιο. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, στο ιστορικό κέντρο και την παραλία.

Το Πεταλίδι είναι ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας, χτισμένο κοντά στη θέση της ομηρικής πόλης Αίπειας και απέχει 27 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, από την προϊστορική περίοδο αλλά και από τους ιστορικούς χρόνους, που τα περισσότερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, μαρτυρούν την αδιάλειπτη κατοίκηση ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής του Πεταλιδίου. Η περιοχή παράγει ελιές, λάδι, σύκα, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, σταφίδα και κρασί και οι περίπου 3.600 κάτοικοι του ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες και τον τουρισμό.

Η Κορώνη είναι μια μικρή κωμόπολη στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με γραφικά σπίτια, την προκυμαία και το επιβλητικό κάστρο της, στην άκρη της χερσονήσου. Η Κορώνη ήταν σημαντική ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, οχυρώθηκε όμως από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και μαζί με τη Μεθώνη ήταν τα δύο από τα σπουδαιότερα κέντρα της Bενετίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Γραφική και παραθαλάσσια, η Μεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της, βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου. Διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εξαπλώνεται ως την θάλασσα με την όμορφη παραλία της που συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο. Στα νότια της Μεθώνης μέσα στο πέλαγος διακρίνεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικούς βιότοπους, στα νησιά Σχίζα και Σαπίεντζα.

Χτισμένη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου μέσα στο πανέμορφο περιβάλλον της Μεσσηνιακής γης και αγναντεύοντας το Ιόνιο πέλαγος, η Πύλος, η γραφική αυτή κωμόπολη των 2.500 κατοίκων, μαγεύει με την ομορφιά της ντόπιους και επισκέπτες. Η Πύλος είναι γνωστή από την περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) στην οποία η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων ήταν η απαρχή της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό. Η Πύλος είναι μια νέα πόλη, η οποία κτίστηκε το 1828 μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες. Δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Νέστορα. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Κυριαρχεί η πανέμορφη πλατεία με το επιβλητικό μνημείο των τριών Ναυάρχων με συμπαραστάτες δυο κανόνια από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ένα Βενετσιάνικο και ένα Τούρκικο. Τα σπίτια της Πύλου είναι πέτρινα, άσπρα, με κόκκινες στέγες και αυλές.

Το Πολυλίμνιο είναι ένας επίγειος παράδεισος στη Μεσσηνία, κοντά στο χωριό Χαραυγή και απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας. Εκεί θα δείτε σε πολλά επίπεδα να σχηματίζονται λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου. Οι λίμνες ήταν μέχρι πρόσφατα καλά κρυμμένες από τους επισκέπτες, αλλά πλέον ο χώρος έχει αξιοποιηθεί, ενώ διαθέτει και δύο χώρους στάθμευσης για όσους θέλουν να δουν το Πολυλίμνιο από κοντά.

Παραλίες

Οι Χράνοι διαθέτουν μια μεγάλη κεντρική παραλία και πολλά μικρά ειδυλλιακά λιμανάκια για τα οποία αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε τους δρόμους που θα σας οδηγήσουν εκεί. Λόγω της τοποθεσίας των Χράνων μπορείτε να επισκεφθείτε πολλές παραλίες σε κοντινή απόσταση και στη διασρομή προς Μεθώνη αλλά και στη διαδρομή προς την Καλαμάτα. Η παραλία της “Χελωναριάς” αποτελεί την κυριότερη και πιο πολυσύχναστη παραλία των Χράνων. Προσφέρει ξαπλώστρες, ομπρέλες, snacks και απέχει λίγα μέτρα από το κέντρο του χωριού.

Στη διαδρομή πρός Μεθώνη θα συναντήσετε πολλές όμορφες, αμμουδερές παραλίες. Η παραλία Περούλια βρίσκεται λίγο έξω από την Κορώνη , στην νότια Μεσσηνία, ανάμεσα στα χωριά Βουνάρια και Κόμποι . Η προόσβαση γίνεται είτε περνώντας μέσα από το χωριό των Βουνάριων, είτε από τον δρόμο που περνά από τους Κόμπους. Πρόκειται για μια αμμώδη, πλατιά και απάνεμη από τους βοριάδες παραλία, βόρεια της Κορώνης. Τα νερά στην παραλία Περούλια είναι πεντακάθαρα και η άμμος σε άλλα σημεία είναι ψιλή, σε άλλα πιο παχιά. Το μέγεθός της 1.200 μέτρα σε μήκος, θα σας επιτρέψει να βρείτε τον χώρο σας, ενώ για όσους το επιθυμούν λειτουργούν πάνω από την παραλία καφετέριες και ταβέρνες, ενώ υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους θέλουν να διαμείνουν στην περιοχή. Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κορώνης είναι παραλία Κολονίδες. Διαθέτει ψιλή άμμο και είναι περικυκλωμένη από δέντρα και βράχια. Είναι μικρή και ήρεμη παραλία, κοντά στο χωριό Βουνάρια , δίπλα στην πολυσύχναστη παραλία Περούλια , με θέα τον Μεσσσηνιακό κόλπο.

Η παραλία Ζάγκα είναι μια μεγάλη ατέλειωτη αμμουδιά που ξεκινά από το νότιο τμήμα του Κάστρου της Κορώνης και συνεχίζει δυτικά στον δρόμο προς Φοινικούντα. Πολλές οικογένειες αλλά και νεολαία προτιμούν αυτή την παραλία για την ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Κατά μήκος της παραλίας Ζάγκα, που διαθέτει πολλά οργανωμένα σημεία με ομπρέλες, ξαπλώστρες και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, θα συναντήσετε κάμπινγκ, beach bars, καθώς και γήπεδα beach volley και ποδοσφαίρου, ντους και αποδυτήρια. Θα βρείτε επίσης ορισμένες από τις καλύτερες παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια με καταπληκτικό φαγητό και φιλικό προσωπικό.

Η παραλία Φοινικούντας βρίσκεται μπροστά ακριβώς από το οικισμό της Φοινικούντας, στο νότιο τμήμα του νομού Μεσσηνίας. Απέναντι από την παραλία Φοινικούντα βλέπετε το νησάκι Σχίζα, το μεγαλύτερο του συμπλέγματος των Μεσσηνιακών Οινουσών. Είναι βραβευμένη με Γαλάζια σημαία για την καθαριότητά της, είναι στρωμένη με άμμο και διαθέτει καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά, ζεστά χωρίς μεγάλο βάθος και είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στην παραλία της Φοινικούντας μπορείτε να περάσετε όλη σας τη μέρα. Από το πρωί, ξεκινώντας με έναν δροσερό καφέ, στη συνέχεια δοκιμάζοντας ελληνικές γεύσεις στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες που εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας, αλλά και να απολαύσετε τον απογευματινό σας περίπατο καθώς είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος της περιοχής.

Στη διαδρομή προς Καλαμάτα θα συναντήσετε κάποιες από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Μεσσηνίας. Η παραλία της Μπούκας είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες παραλίες στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Είναι αχανής, και αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, μπορείτε να περπατήσετε παραθαλάσσια από την Μπούκα ως το Πεταλίδι.  Η παραλία της Μπούκας είναι αρκετά φαρδιά με ψιλή άμμο. Είναι οργανωμένη και διαθέτει πληθώρα και ποικιλία υποδομών. Σε αυτή, εκτός από δροσιστικές βουτιές στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου μπορείτε να κάνετε και θαλάσσια σπορ. Εκεί επίσης θα βρείτε, εκτός από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, και μπιτς μπαρ, γήπεδο για βόλεϊ, ντους, αποδυτήρια αλλά και ναυαγοσώστη.

Η παραλία της Βέργας απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας και είναι ουσιαστικά η προέκταση της παραλίας Καλαμάτας, μπροστά στον οικισμό της Άνω Βέργας. Είναι βοτσαλωτή με ήσυχα και ζεστά νερά. Διαθέτει πολλά beach bars και είναι πολύ δημοφιλής κυρίως στους νέους. Στην παραλία της Βέργας συγκεντρώνονται και όλα τα clubs της Καλαμάτας, που λειτουργούν μετά τις 12 το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η παραλία της Βέργας διαθέτει όλες τις υποδομές, ομπρέλες, ξαπλώστρες, καφέ, εστιατόρια και οτιδήποτε χρειάζεται κανείς θα το βρει εκεί. Μαζί με την διπλανή παραλία του Αλμυρού, είναι από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Καλαμάτας στα οποία συρρέουν κάθε καλοκαίρι τόσο οι Καλαματιανοί όσο και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί στην παραλία της Βέργας πολλές τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από την παραλία της Βέργας αξίζει να επισκεφτείτε και το χωριό της Άνω Βέργας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, μια απόσταση 15 λεπτών, που όμως θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο.

Υπάρχουν κάποιες παραλίες στη Μεσσηνία που πρέπει να δείτε αφού θα βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή. Επειδή η απόσταση από τους Χράνους είναι αρκετή καλό είναι να οργανώσετε μια μονοήμερη εκρομή στις παραλίες αυτές. Μια από αυτές τις παραλίες είναι η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, ίσως η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομά της προέρχεται από το Βουφράς, που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια». Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά. Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού. Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας , σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Πύλο.

Αυτός ο φυσικός κόλπος είναι μοναδικής ομορφιάς: λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλήνια, γαλαζοπράσινα και εξωτικά. Στα αριστερά σας, όπως βλέπετε τη θάλασσα, βλέπετε το Παλαιόκαστρο στη βάση του οποίου βρίσκεται η σπηλιά του Νέστορα. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της Βοϊδοκοιλιάς πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο της Βοϊδοκοιλιάς, ενώ η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια – αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο!

Διαμονή

Στους Χράνους θα βρείτε τουριστικά καταλύματα που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε σας απαίτηση. Για αναλυτική αναζήτηση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων μπορείτε να δείτε εδώ

Πηγή πληροφοριών:  greece.terrabook.com

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας

Developed by intraCORE