Ταξιδιωτικά εργαλεία

Χρήσιμες πληροφορίες

Συγκεντρώσαμε μερικά ηλεκτρονικά εργαλεία που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Εδώ θα βρείτε ακόμα πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να οργανώσετε σωστά τις διακοπές σας.

Κατηγορίες

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την έκδοση διαβατηρίου, βίζα για όσες χώρες είναι απαραίτητη καθώς και λίστα με τις Ελληνικές πρεσβείες ανα το κόσμο.

Χρήματα

Μπορείτε να αναζητήσετε ATM ανα το κόσμο για ανάληψη χρημάτων και να δείτε τις ενημερωμένες ισοτιμίες συναλλάγματος.

Πρίν το ταξίδι

Πραγματοποιήστε το check in σας ηλεκτρονικά, δείτε τα προγνωστικά του καιρού για τον προορισμό που θέλετε να επισκεφτείτε, δειτε την διαφορά ώρας και ενημερωθείτε για τις τοπικές αργίες.

Χρήσιμες συμβουλές

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ταξιδιωτικές συμβουλές είναι άλλοτε πολύ καλές και άλλοτε κακές, και αυτό γιατί είναι κυρίως υποκειμενικού χαρακτήρα. Εμείς σίγουρα σας προτείνουμε να ακούτε τους πιο έμπειρους ταξιδιώτες, άλλα πάντα με επιφύλαξη. Άλλωστε δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους, για αυτό και δεν μας ταιριάζουν όλες οι συμβουλές που θα διαβάσουμε. Εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο χρήσιμες, κατά την κρίση μας, ταξιδιωτικές συμβουλές τόσο μέσα από την ταξιδιωτική μας εμπειρία, όσο και την εμπειρία πολλών ταξιδιωτών που την μοιράστηκαν σε διάφορες πηγές του διαδικτύου. Διαβάστε τις προσεκτικά, και μπορεί κάτι από τα παρακάτω να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, μπορεί και όχι….σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε καλά ταξίδια!

Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία σας

Σε πολλές χώρες, κυρίως της Αφρικής, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες σε έξαρση και είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός ή ειδική φαρμακευτική αγωγή πριν το ταξίδι σας. Συμβουλευτείτε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, αλλά κυρίως το γιατρό σας ή την υγειονομική υπηρεσία της περιοχής σας ώστε να έχετε την καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση για το τι ισχύει την δεδομένη εποχή του ταξιδιού σας από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ασφαλιστείτε!

Ενημερωθείτε για τις καλύψεις που μπορείτε να έχετε στο προορισμό που θα επισκεφτείτε για έκτακτα ιατρικά περιστατικά και περίθαλψη. Επιπλέον σκεφτείτε να κάνετε ασφάλεια για απώλεια ή κλοπή αποσκευών και ακυρώσεις ταξιδιών.

Κάντε ρολό τα ρούχα σας όταν πακετάρετε

Με αυτό τον τρόπο κερδίζετε πολύ περισσότερο χώρο στην βαλίτσα σας και αποφεύγετε τις ζάρες. Μια ακόμα συμβουλή εφόσον ταξιδεύετε με παρέα είναι να μοιράσετε τα ρούχα στις αποσκευές σας, έτσι σε περίπτωση απώλειας μιας αποσκευής θα έχετε τουλάχιστον τα απαραίτητα μέχρι να σας παραδοθεί από την αεροπορική εταιρεία η απωλεσθείσα αποσκευή.

Φροντίστε το διαβατήριο και η βίζα να είναι έγκυρα

Στις περισσότερες χώρες που απαιτείται διαβατήριο για την είσοδο σας, θα πρέπει αυτό να είναι νέου τύπου και να έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες από την ημέρα που θα αφήσετε το προορισμό που επισκεφτήκατε. Σε ορισμένες χώρες απαιτείται να έχει τουλάχιστον 2 σελίδες ελεύθερες. Για όσα κράτη απαιτείται βίζα εισόδου καλό θα είναι η όλη διαδικασία έκδοσης της να γίνει πολύ πριν την αναχώρηση ώστε να αποφύγετε το όποιο άγχος της τελευταίας ώρας.

Να γνωρίζετε τα έθιμα του τόπου που θα επισκεφτείτε

Μάθετε τα πάντα γύρω από τα ρούχα, τις φωτογραφίες, τις χειρονομίες και όλα όσα θα χρειαστείτε ώστε να μην είστε παράταιροι ή προκλητικοί.

Ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας μουσείων και εστιατορίων

Για παράδειγμα σε πολλές χώρες τα μουσεία είναι κλειστά τις Δευτέρες, ή κάποια εστιατόρια λειτουργούν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Μην τινάξετε στον αέρα το πρόγραμμα σας επειδή δεν το τσεκάρατε.

Μην παραφορτώνετε το πρόγραμμα σας

Αν επιλέξετε να κάνετε πολλά πράγματα σε μια ημέρα το σίγουρο είναι ότι θα αγχωθείτε γιατί μείνατε πίσω και δεν είδατε όλα τα αξιοθέατα. Κάντε μια λίστα με όσα δεν προλάβατε να δείτε, και δώστε υπόσχεση στον εαυτό σας ότι μια μέρα θα επιστρέψετε!

Να έχετε μαζί σας μια φορητή μπαταρία

Για να φορτίζετε το κινητό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σύγχρονα κινητά έχουν πολλές λειτουργίες, με κυριότερες της φωτογραφικής μηχανής και του GPS. Φροντίστε λοιπόν να μην ξεμείνετε από μπαταρία. Επίσης ίσως θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας και μια επιπλέον κάρτα μνήμης ώστε να μην ξεμείνετε από αποθηκευτικό χώρο.

Να έχετε μαζί σας βασικά φαρμακευτικά προϊόντα

Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας κάποιου είδους παυσίπονο, χάπια για τη διάρροια, αντιηλιακά και εντομοαπωθητικά. Επίσης αν ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να προμηθευτείτε τα φάρμακα σας πριν το ταξίδι σας. Ενδέχεται στον προορισμό του ταξιδιού σας να μην τα βρείτε.

Πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό

Σε αρκετές χώρες το νερό λένε ότι είναι πόσιμο, ακόμα και έτσι να είναι δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τον κάθε ένα από εμας. Σε κάθε περιοχή το νερό εμπεριέχει και διαφορετικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποιες διαταράξεις, ανάλογα με τον κάθε οργανισμό. Μπορεί το εμφιαλωμένο νερό να είναι ιδιαίτερα ακριβό στο εξωτερικό αλλά μην διακυνδυνεύσετε πρώτα από όλα την υγεία σας αλλά και την απόλαυση του ταξιδιού σας.

Εφαρμόστε την τεχνική του layering στα ρούχα σας

Αν δεν ταξιδεύετε σε περιοχή με πολύ κρύο, όπου εκεί θα χρειαστείτε σίγουρα χοντρά ρούχα και πανωφόρια, καλό θα ήταν να πάρετε περισσότερα και πιο λεπτά ρούχα τα οποία θα φοράτε το ένα πάνω από το άλλο.

Να έχετε αντίγραφα των ταξιδιωτικών σας εγγράφων

Φωτοτυπήστε το διαβατήριο σας και τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά και ασφαλιστικά σας έγγραφα και φυλάξτε τα αντίγραφα σε άλλο σημείο από τα πρωτότυπα. Για έξτρα δικλείδα ασφαλείας, σκανάρετε τα έγγραφα σας, στείλτε τα στον εαυτό σας και αποθηκεύστε τα offline.

Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα

Δοκιμάζοντας τα τοπικά εδέσματα , ακόμα και το street food, θα ανακαλύψετε τις γεύσεις και την κουλτούρα του προορισμού που επισκεφτήκατε. Άλλωστε λέγεται ότι και οι 5 αισθήσεις πρέπει να απολαύσουν, για να μας μείνει το ταξίδι ως εμπειρία δυνατή. 

Να είστε προετοιμασμένοι αν κάτι πάει στραβά

Ακόμα και το πιο καλά οργανωμένο ταξίδι μπορεί να τιναχτεί στον αέρα από μια κακοκαιρία ή μια απεργία. Να έχετε πάντα έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο, και να θυμάστε ότι συνήθως οι αναποδιές δημιουργούν τις καλύτερες ιστορίες.

Δημιουργήστε αναμνήσεις

Κάθε ταξίδι, κάθε προορισμός έχει τόσες ομορφιές που πρέπει εκτός από την καταγραφή τους στο μυαλό και στην καρδιά μας να τις αποθανατίσουμε τραβώντας τις με βίντεο ή με φωτογραφική μηχανή ώστε μια ζωή να θυμόμαστε το ταξίδι στις λεπτομέρειες του. Προτείνουμε ακόμα να κρατήσετε σημειώσεις, για τους ανθρώπους που συναντήσατε, τις παράξενες γεύσεις, τα αγαπημένα σας μέρη. Είναι απίστευτο το πόσα θα ξεχάσετε λίγες μόλις μέρες αργότερα!

Κάντε σωστό προυπολογισμό

Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός ταξιδιού το έχετε πληρώσει πριν το ταξίδι σας, όπως εισιτήρια, ξενοδοχεία και μεταφορές ή ενοικιάσεις αυτοκινήτου. Επομένως θα πρέπει να υπολογίσετε τα προσωπικά σας έξοδα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα χρήματα. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μέρος μετρητών, και οπωσδήποτε την χρεωστική σας ή πιστωτική σας κάρτα. Καλό είναι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να έχετε δύο κάρτες από διαφορετική τράπεζα, ώστε αν υπάρξει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα ή δεν γίνει κάποια κάρτα δεκτή να έχετε και εναλλακτική λύση. Θα πρέπει να ενημερώσετε την τράπεζα σας για τις ημερομηνίες και τη χώρα που θα επισκεφτείτε, και να ενημερωθείτε για την προμήθεια της κάθε συναλλαγής αλλά και για την ανάληψη μετρητών. Εφόσον χρειάζεται συνάλλαγμα το μέρος που θα επισκεφτείτε καλό θα ήταν να μετατρέψετε ένα ποσό πριν το ταξίδι σας, για τα πρώτα έξοδα, και τα υπόλοιπα σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος που θα βρείτε εκεί. Τα ανταλλακτήρια που βρίσκονται εντός των ξενοδοχείων ή του αεροδρομίου έχουν μεγαλύτερη προμήθεια. Αποφύγετε τους πλανόδιους που ανταλάσσουν συνάλλαγμα, μπορεί να προσφέρουν την καλύτερη τιμή αλλά πολλές φορές ενδέχεται να έχουν πλαστά χαρτονομίσματα.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας

Developed by intraCORE