Ευρωπαικές πόλεις

Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη

Παραμυθένια, ρομαντική, μεγαλοπρεπής, η Βουδαπέστη είναι ένα κράμα αρχοντικής αύρας και κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας. Η πόλη των spa, η πόλη των σπηλαίων, η πόλη των κάστρων και των γεφυρών. Όπως και να την αποκαλέσεις, η Βουδαπέστη θα σας γοητεύσει με την ενέργειά της.  Είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, μία πόλη στη καρδιά της Ευρώπης, μια μητρόπολη σε ακμή όπου το ιστορικό παρελθόν και το μοντέρνο παρόν αναμειγνύονται με κοσμοπολίτικη φλόγα. Με τον αρχιτεκτονικό της πλούτο και την φυσική ομορφιά της κατατάσσεται δίπλα στο Παρίσι, τη Ρώμη και την Πράγα ως μία μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη. Υδάτινο σύνορο των δύο πλευρών της ουγγρικής πρωτεύουσας, ο Δούναβης βάζει τη δική του πινελιά γοητείας σε αυτή την πόλη-αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Στη δυτική όχθη, η παλιά πόλη της Βούδας και της Οβούδας με τους δασωμένους λόφους, προσφέρεται για περαντζάδες στα σοκάκια και τις πλατείες, με soundtrack τσιγγάνικα βιολιά από πλανόδιους μουσικούς. Στην ανατολική όχθη, η επίπεδη Πέστη γοητεύει με τους κομψούς δρόμους, τα πολυτελή μέγαρα και το ανατρεπτικό της nightlife.

 • Χώρα
  Ουγγαρία
 • Εκτιμώμενο κόστος ταξιδιού
  650€ / άτομο
 • Ιδανικός προορισμός για
  City break
 • Ελάχιστη προτεινόμενη διάρκεια ταξιδιού
  4 ημέρες
 • Πρέπει να δείτε
  Την αλυσιδωτή γέφυρα
 • Συνδυάζεται με
  Πράγα, Βιέννη
Αξιοθέατα

Tip: Ο πιο πρακτικός τρόπος να ανακαλύψετε την πόλη σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς και να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα ξενάγησης, είναι η ξενάγηση με λεωφορείο (Hop on – Hop off). Ανεβείτε και κατεβείτε όσες φορές θέλετε σε μια από τις στάσεις στα σημαντικότερα μέρη της Βουδαπέστης.

Πυργος των Ψαράδων

Πασίγνωστος για την καταπληκτική θέα της πόλης της Βουδαπέστης. Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Ματθαίου στην περιοχή του κάστρου. Είναι ένας προμαχώνας που συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμαικό ρυθμό με πολλαπλούς πυργίσκους παραπέτα και κοφτές σκάλες.

Βασιλικό Παλάτι

Το Βασιλικό Παλάτι βρίσκεται στην περιοχή Várhegy και υψώνεται 48 μέτρα πάνω από το Δούναβη. Σε αυτό το λόφο ιδρύθηκε η πόλη της Βουδαπέστης. Τα θεμέλια του κάστρου τέθηκαν τον 13ο αιώνα μετά τις εισβολές των μογγολικών φυλών στην Ουγγαρία. Το φρούριο έχει πολιορκηθεί 31 φορές στην ιστορία του. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη.

Αλυσιδωτή γέφυρα

Η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι ένα απ΄τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα τη Βουδαπέστης. Η καταπληκτική αυτή γέφυρα που ενώνει την Πέστη και τη Βούδα πάνω από το Δούναβη ήταν η πρώτη ένωση των δύο αυτών πόλεων. Η γέφυρα ονομάστηκε Sjecheny Lanchid προς τιμή του κόμη Sjecheny που πήρε την πρωτοβουλία να κτίσει τη γέφυρα. Η γέφυρα έχει 375μ μήκος, 16μ πλάτος και εγκαινιάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 1849.

Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας

Το κτίριο του Κοινοβουλίου του 19ου αιώνα βρίσκεται στις όχθες της Πέστης. Μετά τον Αυστροουγγαρικό συμβιβασμό του 1867 όπου δημιουργήθηκε η διπλή μοναρχία, η Ουγγαρία έλαβε περισσότερη ελευθερία και η χώρα απέκτησε δικό της σύνταγμα. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα Κοινοβούλιο το οποίο κτίσθηκε σε νεογοτθικό ρυθμό εμπνευσμένο από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου.

 • Πλατεία Ηρώων

  Η Πλατεία Ηρώων (Hősök tere) έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Χιλιετίας και χτίστηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Το μνημείο περιέχει αγάλματα όλων των διάσημων ανδρών της Ουγγρικής ιστορίας συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων, κυβερνητών και άλλων σεβάσμιων προσώπων ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Στέφανος Α΄ που έφερε τον Χριστιανισμό στη χώρα.

 • Άγιος Στέφανος

  Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας. Αν και δεν είναι βασιλικού ρυθμού το τεράστιο μέγεθος της της έχει δώσει αυτό το χαρακτηρισμό. Για την διακόσμηση του εσωτερικού χρησιμοποιήθηκαν 50 είδη μαρμάρου που διακοσμούν παρεκκλήσια και πολλά αγάλματα όπως ο προστάτης της εκκλησίας ο οποίος ήταν ο πρώτος Χριστιανός βασιλιάς της Ουγγαρίας. Στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα στη χώρα βάρους 9 τόνων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται τα απογεύματα κονσέρτα για τους λάτρεις της εκκλησιαστικής μουσικής.

 • Ιαματικά Λουτρά

  Τα «Széchenyi» είναι τα μεγαλύτερα -και από τα διασημότερα- ιαματικά λουτρά στην Ευρώπη. Το νερό παρέχετε από δυο ιαματικές πηγές με θερμοκρασία 74 °C και 77 °C (171 °F), αντίστοιχα. Τα συστατικά του νερού είναι ιδιαιτερα θεραπευτικά σε εκφυλιστικές ασθένειες των αρθρώσεων, σε φλεγμονές καθώς επίσης και σε ορθοπεδικά προβλήματα και μετά-τραυματικές θεραπείες. Η ιαματική άξια των νερών που αναβλύζουν από της πηγές στη Βουδαπέστη είχε γίνει αντιληπτή από τους Ρωμαίους πριν από αιώνες όμως μόνο μετά την εποχή που οι Οθωμανοί κατάκτησαν την περιοχή δημιουργήθηκε η κουλτούρα του λουτρού και της μαζικής χρήσης των νερών.

 • Κάστρο Βάϊνταχουνιαντ

  To πανέμορφο αυτό κάστρο (με το δύσκολο όνομα) βρίσκεται στο Πάρκο της Πόλης στο κέντρο της Βουδαπέστης. Χτίστηκε το 1896 στην γιορτή για τα 1000 χρόνια της ιστορίας της Ουγγαρίας, από την Ουγγρική κατάκτηση της λεκάνης των Καρπαθίων το 895. Καθώς το κάστρο περιέχει σχέδια από κτίρια διαφορετικών εποχών, είναι φυσικό το αρχιτεκτονικό του στυλ να είναι ένα παζλ από διαφορετικά στυλ. Ρωμανικό, γοτθικό, αναγεννησιακό και μπαρόκ αρχιτεκτονικό στυλ μπλέκονται σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σήμερα το κάστρο στεγάζει το Μουσείο της Ουγγρικής Γεωργίας, το μεγαλύτερο μουσείο γεωργίας στην Ευρώπη.

Κοντινές εκδρομές

Λίμνη Μπάλατον

Η περιοχή της ρομαντικής λίμνης Μπάλατον (γνωστή και ως η ουγγρική θάλασσα) είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός. Βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης. Αξίζει να Δείτε το εθνικό πάρκο στα υψίπεδα του Μπάλατον που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από το Ζαλαέγκερσεγκ, στα βόρεια της λίμνης Μπάλατον, της μεγαλύτερης (πάνω από 70 χλμ.) λίμνης γλυκού νερού της Κεντρικής Ευρώπης.

Άγιος Ανδρέας

Το Σέντεντρε είναι μια κωμόπολη στα βόρια της Βουδαπέστης (περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο). Η ιστορική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την πολιτισμική παράδοση και την εύκολη πρόσβαση από την πόλη έχουν κάνει το Σέντεντρε ένα διάσημο προορισμό για τους τουρίστες που θέλουν να πάρουν μια γεύση της παραδοσιακής Ουγγαρίας έξω από το πολύβουο αστικό κέντρο.

Η κωμόπολη διαθέτει ένα διάσημο Ανοιχτό Εθνογραφικό Μουσείο ενώ η μεγάλη παράδοση από καλλιτέχνες έχουν κληρονομήσει στο Σέντεντρε αρκετά μουσεία τέχνης και πινακοθήκες όπως της συλλογές της Margit Anna, του Jenő Barcsay, του Béla Czóbel και του πατέρα του Ουγγρικού μοντερνισμού Károly Ferenczy.

Το κέντρο του Σέντεντρε είναι χτισμένο με την παραδοσιακή Ουγγρική αρχιτεκτονική με τα σπιτάκια και της εκκλησίες να κλέβουν την παράσταση. Εκεί θα βρείτε πολλές τουριστικές παροχές, μικρά μαγαζάκια με αντίκες και σουβενίρ καθώς και ρεστοράν για παραδοσιακό φαγητό και ποτό.

Έστεργκομ

Η πρώτη πρωτεύουσα του Ουγγρικού κράτους, με πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο είναι από τα δημοφιλέστερα παραδουνάβια χωριά. Παρέµεινε πρωτεύουσα ως το 1249, όταν ο βασιλιάς Μπέλα ο 4ος µετέφερε την πρωτεύουσα στη Βούδα.

Η «Ρώµη της Ουγγαρίας», όπως είναι το υποκοριστικό της, βρίσκεται 46 χλµ. βορειοδυτικά της Βουδαπέστης στη δεξιά όχθη του ποταµού ∆ούναβη που σχηµατίζει τα σύνορα µε τη Σλοβακία. Έδρα του Αρχιεπισκόπου της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας, µε τη Βασιλική, τη µεγαλύτερη εκκλησία της χώρας, πάνω στον λόφο του κάστρου. Πρόκειται για µια από τις ιστορικές πόλεις της Ουγγαρίας, όπου πρώτοι οι Κέλτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 350 π.Χ. Κατά τον 13ο αιώνα έγινε πλούσια µε µεγάλη σπουδαιότητα και κέντρο της οικονοµικής ζωής της χώρας. Ο βασιλιάς Στέφανος έχτισε ένα παλάτι στη νότια πλευρά του λόφου και µια Βασιλική στο κέντρο, για τον Αγιο Ανταλπερτ, επικεφαλής της Ουγγρικής Εκκλησίας και Αρχιεπίσκοπο του Εστεργκοµ.

Η Βασιλική είναι σύμβολο του Εστεργκομ, καθώς και η μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας. Χτίστηκε σε σχέδια των Παλ Κούνελ, Γιάνος Πακ και Γιόζεφ Χιλντ από το 1822 ως το 1869. Το θησαυροφυλάκιό της φιλοξενεί μερικά αριστουργήματα της μεσαιωνικής χρυσοχοΐας, αλλά και υφάσματα και εκκλησιαστικά άμφια. Πίσω από τη Βασιλική υψώνονται τα παλαιά τείχη και οι πολεμίστρες, καθώς και η γέφυρα Μαρία Βαλέρια η οποία χτίστηκε το 1895, καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1944, και αναπαλαιώθηκε το 2001. Η γέφυρα συνδέει το Έστεργκομ με την πόλη Στούροβο της Σλοβακίας, μέσα σε λίγα λεπτά τη διασχίζεις και χωρίς καθόλου διατυπώσεις βρίσκεσαι στη Σλοβακία, την οποία οι Ούγγροι θεωρούν ότι είναι ακριβότερη από τη χώρα τους. Αρκετοί τουρίστες διασχίζουν τη γέφυρα για μια καλύτερη φωτογραφία της Βασιλικής με φόντο τον Δούναβη, ενώ κάποιοι ντόπιοι απλά για να πάρουν τον αέρα τους.

Βίσεγκραντ

Το µικρό Βίσεγκραντ απέχει µόλις 16,5 χλµ. από το Εστεργκοµ και βρίσκεται 40 χλµ. βόρεια της Βουδαπέστης. Σε αυτή την ήσυχη πόλη µε τα παλιά αρχοντικά µε τους µεγάλους κήπους συνδυάζονται παρελθόν, παρόν και µέλλον, αφού κάποτε εδώ ήταν τα σύνορα της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και µπορείτε ακόµη να δείτε τα αποµεινάρια των ρωµαϊκών πύργων-παρατηρητηρίων του ∆ούναβη.

Η λέξη Βίσεγκραντ σηµαίνει «ψηλό φρούριο» και αναφέρεται για πρώτη φορά σε λατινικά αρχεία το 1009. Οι Μογγόλοι κατέστρεψαν το πρώτο φρούριο στις επιδροµές του 1241-1242, ενώ αργότερα ο βασιλιάς Στέφανος – πρώτος βασιλιάς της Ουγγαρίας – ίδρυσε ένα δικαστικό κέντρο µε µια εκκλησία χρησιµοποιώντας τα ερείπια του ρωµαϊκού φρουρίου. Μάλιστα, µπορείτε ακόµη να δείτε τα θεµέλια της εκκλησίας στον λόφο του Κάστρου.

Αξιοθέατο αποτελεί και το παλάτι του βασιλιά της Ουγγαρίας Τσαρλς Ρόµπερτ, που χτίστηκε το 1320 κοντά στις όχθες του ∆ούναβη, του οποίου το µεγαλύτερο µέρος καταστράφηκε από τις επιδροµές των Τούρκων το 1543. Η πόλη άρχισε να ανακάµπτει και πάλι κατά την περίοδο της Αυστροουγγαρίας το 1867, όπου µετά τη δηµιουργία ατµοπλοϊκών γραµµών στον ∆ούναβη το Βίσεγκραντ έγινε δηµοφιλής παραθεριστικός προορισµός µε πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Σήµερα, πίσω από το Κάστρο βρίσκεται το «Εκδροµικό Κέντρο», όπου µπορούν να σας διοργανώσουν δραστηριότητες όπως πεζοπορία σε αρκετά σηµατοδοτηµένα µονοπάτια, αλλά και να κάνετε πικνίκ στην ύπαιθρο ή να µαγειρέψετε σε ειδικά σηµεία. ∆ηµοφιλή είναι επίσης το ψάρεµα στον ποταµό Απατκούτι και η βόλτα στον καταρράκτη Ερντεγκµαλοµ. Επίσης κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται ιπποτικό τουρνουά µε ιπποτικά αθλήµατα, µάχες, χορούς και µεσαιωνική αγορά.

Τι να κάνετε στη Βουδαπέστη

 • Διασκέδαση

  Η Βουδαπέστη έχει μεγάλη ιστορία στην μουσική, που κυμαίνεται από όπερα μέχρι δημοτικά τραγούδια. Σήμερα, όμως, θα βρείτε techno κλαμπ ή ζωντανή ροκ μουσική: νέα κλαμπ και μουσικές σκηνές συνεχώς ξεφυτρώνουν σε όλη τη Βουδαπέστη. Αποκλειστικά club, υπόγεια snugs, ruin pubs και υπαίθριους χώρους για να ζωντανέψουν το βράδυ σας.

  Το κέντρο της πόλης της Βουδαπέστης και τα προάστια έχουν πολλά μπαρ και κλαμπ και αίθουσες χορού. Πολλά από αυτά μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Ακόμη και τα ιαματικά λουτρά φιλοξενούν φοβερά πάρτι με υπέροχη μουσική, εφέ με λέιζερ και light show.

  Αξίζει ακόμα να επιλέξετε μια κρουαζιέρα στο Δούναβη, και να απολαύσετε τη Βουδαπέστη από μια διαφορετική οπτική. Πολλά κρουαζιερόπλοια διαθέτουν και κουζίνα, και μπορείτε να δειπνήσετε με τη μουσική υπόκρουση βιολιών.

 • Αγορές

  Η Βουδαπέστη προσφέρεται για οικονομικά και με μεγάλη ποικιλία ψώνια. Ειδικότερα εδώ θα βρείτε, ρούχα, αντίκες και κοσμήματα.

  Η Pest’s chic Váci utca και οι γύρω λεωφόροι προσφέρουν επώνυμα είδη. Εάν αγάπατε την πορσελάνη κατευθυνθείτε στην Zsolany, V Kigyó utca 4, ή στην Herend, I Szentháromság utca 5, και οι δύο προσφέρουν τσ πιο κομψά κομμάτια της Ευρώπης.

  Η Μεγάλη Αγορά της Βουδαπέστης (Nagy Vásárcsarnok) προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Αυτή η τριώροφη αγορά άνοιξε το 1897. Εδώ θα βρείτε πολλά φαγώσιμα είδη όπως πιπεριές, αγγουράκια τουρσί, συκώτι πάπιας και σαλάμι, κρασιά Tokaj, κονιάκ κεράσι ή βερίκοκο Pálinka και λικέρ βοτάνων Zwack unicum. Επίσης εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε χειροποίητα τραπεζομάντιλα Kalocsa και Matyó, πορσελάνες Zsolnay και Herendi, κολιέ με λαμπερές χάντρες και παραδοσιακές στολές.

 • Φαγητό

  Το φαγητό στη Βουδαπέστη αποτελεί μέρος μια μοναδικής ιεροτελεστίας που δύσκολα θα ξεχάσετε. Μια ιδιαίτερα ρομαντική λύση είναι να επιβιβαστείτε σε κάποιο πλωτό εστιατόριο που κάθε βράδυ διασχίζει το Δούναβη και όπου μπορείτε να δειπνήσετε με τη συνοδεία τσιγγάνικων βιολιών.

  Εναλλακτικά, προτιμήστε το εστιατόριο Matyas Pince, που λειτουργεί από το 1904 και φιλοξενεί την πιο διάσημη οικογένεια βιολονιστών ή το Fortuna που στεγάζεται μέσα σε ένα κάστρο και είναι διακοσμημένο με λάβαρα, πανοπλίες και οικόσημα.

  Οι γεύσεις που για πρώτη φορά θα γνωρίσετε στη Βουδαπέστη είναι η σούπα γκούλας (βοδινό, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας κομμένα σε κύβους με κρεμμύδια, πατάτες, πιπεριές, καρότα και μαϊντανός) που θα την απολαύσετε κατά προτίμηση μέσα σε ένα κούφιο στρογγυλό καρβέλι αντί για πιάτο, το μποργιουπερκέλτ (μοσχαράκι με χυλοπίτες), το λούτσκος καπόστα (λάχανο με κρέμα γάλακτος) ενώ το κρασί που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε έχει κατακόκκινο χρώμα και λέγεται Έγκρι Μπίκαβερ (γνωστό και ως το «αίμα του ταύρου»)!

 • Διαμονή

  Όταν επιλέξετε τη Βουδαπέστη, ένα είναι το μεγάλο δίλλημα: Βούδα ή Πέστη;

  Αν προτιμάτε ησυχία και να νιώσετε την ιστορία της πόλης τότε η Βούδα είναι μονόδρομος. Βρίσκεται στην ιστορική πλευρά της πόλης με πληθώρα καταστημάτων για φαγητό, αγορές και διασκέδαση.

  Η Πέστη είναι η καρδιά της πόλης, μαγαζιά, εστιατόρια, club, bar και πλατείες, όλα βρίσκονται εδώ. Αν επιλέξετε ξενοδοχείο μπροστά στις όχθες του Δούναβη, στοιχίζει κάτι παραπάνω, θα μαγευτείτε από τη θέα προς τη Βούδα, με το κάστρο και τα βασιλικά ανάκτορα. Ότι και να επιλέξετε η Βουδαπέστη διαθέτει πληθώρα ξενοδοχείων για κάθε γούστο και βαλάντιο.

Πηγή πληροφοριών: aegeanair.com | clickalife.gr | taxidologio.gr | takeatour.gr

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας

Developed by intraCORE