Ο ομφαλός της γης, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Η μεγαλούπολη που έδωσε το όνομά της στο όνειρο και την υπερβολή. Γνωρίστε τη Νέα Υόρκη, την πιο φωτογραφημένη πόλη του κόσμου, τη θρυλική πόλη των ΗΠΑ. Ανακαλύψτε την πρωτεύουσα του κόσμου και εξερευνήστε τις γειτονιές του Μανχάταν. Έχετε συνεχώς την αίσθηση ότι ζειτε σε μία από τις ταινίες που έχετε δει στο σινεμά. Θέατρα, αγορές, μουσεία, θεάματα πάσης φύσεως, καφέ και εστιατόρια, τα πάντα συνωμοτούν για να αποπλανήσουν ακόμη και τον πιο συντηρητικό επισκέπτη της.
Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε τη Νέα Υόρκη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Το χειμώνα το κρύο μπορεί να είναι τσουχτερό και να φτάσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ενώ το καλοκαίρι, λόγω της υγρασίας, η ζέστη στην πόλη μπορεί να γίνει αφόρητη.
Η διαφορά της ώρα με την Ελλάδα είναι -7 ώρες, δηλαδή 7 ώρες πίσω. Όταν στην Ελλάδα είναι 10 το βράδυ στη Νέα Υόρκη είναι 3 το μεσημέρι. Η διάρκεια του ταξιδιού εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία και τις στάσεις που θα κάνει. Ενδεικτικά η απ’ ευθείας πτήση διαρκεί περίπου 10-11 ώρες. Οι μέσες θερμοκρασίες για τον χειμώνα είναι από -3 έως 5 βαθμούς κελσίου, την άνοιξη από 12 έως 19, το καλοκαίρι από 20 έως 29 και τι φθινόπωρο από 10 έως 17.
Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο JFK προμηθευτείτε μία Metro Card. Θα είναι ο πιστός σας σύντροφος σε όλες τις μετακινήσεις σας. Με τη Metro Card θα μπορείτε να μετακινείστε ανάμεσα σε 21 γραμμές και 468 σταθμούς του μετρό. Επίσης θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τοπικά λεωφορεία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το απλό εισιτήριο του μετρό κοστίζει 2,50 δολάρια.
Η ανεπίσημη «επιτροπή υποδοχής» στις ΗΠΑ. Ο κολοσσός του Γάλλου γλύπτη Frédéric Auguste Bartholdi ήταν το πρώτο πράγμα που έβλεπαν από μακριά οι μετανάστες, πλησιάζοντας γεμάτοι όνειρα το λιμάνι της νέας τους πατρίδας. Το ίδιο δέος νιώθει και ο σημερινός επισκέπτης καθώς βλέπει το άγαλμα της Ελευθερίας να γιγαντώνεται σιγά-σιγά μπροστά του, καθώς πλησιάζει από το Battery Park. Η Lady Liberty είναι, ως γνωστόν, δώρο των Γάλλων. Παραδόθηκε επισήμως στον Αμερικανό πρέσβη στις 4 Ιουλίου 1880, Ημέρα Ανεξαρτησίας, και κατόπιν αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια, για να σταλεί ατμοπλοϊκώς στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαταστάθηκε στη νήσο Bedloe – το σημερινό Liberty Island. Έχει ύψος 46 μέτρα, ενώ αγγίζει τα 100, αν μετρήσει κανείς και τη βάση της. Ζυγίζει 225 τόνους και ο πολύπλοκος σιδερένιος σκελετός της έχει σχεδιαστεί από τον Γουσταύο Άιφελ.
Ο ευσεβής τουρίστας χρειάζεται ν’ ανεβεί 168 σκαλιά για να φτάσει στο διάδημα που στολίζει το κεφάλι του αγάλματος και άλλα 54 για να μπει στο χέρι που κρατά τον πυρσό. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ η μετάβαση με ferry από το Battery Park στοιχίζει $24 για τους ενήλικες και $12 για τα παιδιά.
Εκτυφλωτικά φώτα νέον και πινακίδες LED που αναβοσβήνουν, θέατρα και εστιατόρια-αλυσίδες (λέγε με Planet Hollywood), μουσεία αμφιβόλου πολιτισμικής αξίας (Madame Tussaud’s και Ripley’s Believe it or Not), γυμνοί cowboys που τραγουδούν, τηλεοπτικά συνεργεία και εκατοντάδες οικογένειες με παιδάκια που μπαινοβγαίνουν με ενθουσιασμό στο Toys R Us και το M&M World. Δεν είναι απορίας άξιο που οι ίδιοι οι Νεοϋορκέζοι αποφεύγουν σκοπίμως το συγκεκριμένο σημείο της πόλης, όπου η ασφυκτική πολυκοσμία και οι kitschy φωταψίες σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Είστε, όμως, ασφαλείς. Δεδομένου ότι τα sex shops και τα go-go bars είναι προ πολλού παρελθόν (όπως άλλωστε και το αρχηγείο των New York Τimes, που έδωσε στην περιοχή το όνομά της), δεν έχετε παρά να πιάσετε μια από τις πτυσσόμενες καρέκλες που βρίσκονται στο πεζοδρομημένο κομμάτι της πλατείας και να κάτσετε για να απολαύσετε την πρωτοφανή πολυφωνία και τις πινακίδες της Coca-Cola, της Toshiba, της Samsung και του NASDAQ που αναβοσβήνουν μανιωδώς. Βρίσκεστε άλλωστε στην πιο επισκέψιμη τουριστική ατραξιόν του πλανήτη, η οποία προσελκύει περί τα 39 εκατομμύρια επισκεπτών το χρόνο.
Μετρά 103 ορόφους, 443μ. ύψους και 42 χρόνια στην κορυφή της λίστας με τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Χτίστηκε στον χρόνο-ρεκόρ των 410 ημερών, φιλοξενεί 1.000 επιχειρήσεις, 20.000 εργαζόμενους και, στην κορυφή του, περί τις 130 ραδιοτηλεοπτικές αντένες. Έχει δε εμφανιστεί σε πάνω από 250 ταινίες. Η είσοδος από την οποία μπαίνουν οι επισκέπτες βρίσκεται στη Fifth Avenue. Μαζέψτε το κουράγιο σας, γιατί θα χρειαστεί να περιμένετε σε τρεις –συχνότατα μακριές- ουρές: μία για ν’ αγοράσετε εισιτήριο ($25 για το ντεκ του 86ου ορόφου), μία για να περάσετε από έλεγχο ασφαλείας και μία για να μπείτε στο ασανσέρ. Μπορείτε να παρακάμψετε μόνο την πρώτη, αγοράζοντας τα εισιτήρια σας online (www.esbnyc.com). Ο κόπος σαφώς αξίζει, καθώς το εξωτερικό ντεκ προσφέρει θέα 360 μοιρών σ’ όλη τη μητρόπολη. Προνοήστε μόνο να ντυθείτε ζεστά γιατί εκεί έξω φυσάει, και να έχετε ψιλά για τα κιάλια.
Στον 80ό όροφο, όπου θα σας αφήσει το πρώτο ασανσέρ, σας περιμένουν το gift shop και μια έκθεση για την κατασκευή του πύργου. Για μερικά δολάρια παραπάνω ($17 για την ακρίβεια), μπορείτε να επισκεφτείτε το παρατηρητήριο του 102ου ορόφου, όπου οι επισκέπτες είναι αισθητά λιγότεροι. Αμφότερα τα παρατηρητήρια είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 8π.μ. ως τις 2π.μ. Νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα θα περάσετε καλύτερα.
Ένας ονειρικός τόπος αναψυχής έκτασης 3,5τ.χλμ., όπου η μητρόπολη φαίνεται μεν, αλλά δεν ακούγεται. Τι θα βρείτε; Λίμνες και περίτεχνες γέφυρες. Μονοπάτια για τζόκινγκ, ποδηλασία και ιππασία. Σιντριβάνια και παγοδρόμια που το καλοκαίρι μεταμορφώνονται σε πισίνες. Αμφιθέατρα, κάστρα, καρουσέλ και παιδικές χαρές. Καροτσάκια που πουλάνε πρέτσελ και παγωτό. Σκίουρους, ρακούν, οπόσουμ και 235 είδη πουλιών. Χώρια οι μαϊμούδες, οι πιγκουίνοι και οι πολικές αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου. Και άφθονο γρασίδι. Για να κάνετε ηλιοθεραπεία, πικ-νικ, people ή bird-watching. Να παίξετε φρίσμπι με τον σκύλο σας ή μπάλα με το παιδί σας. Να κάνεις socializing ή ν’ αναζητήσετε την ησυχία σας. Γιατί, όσο κόσμο και να έχει το Central Park (και έχει πολύ) πάντα θα βρείτε μια γωνιά για τον εαυτό σας. Αυτό είναι το υπέροχο με τούτο το πάρκο. Μπορείς να κάνεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Ακόμη και βαρκάδα με το καλύτερό σου μισό. Ή, αν το προγραμματίσετε (ή είστε τυχεροί), να παραβρεθείτε σε μια συναυλία της Φιλαρμονικής ή σε μια παράσταση Shakespeare-in-the-Park. Να χαλαρώσετε. Και να ξεχάσετε, για όσο το επιλέξετε εσείς, ότι βρίσκεστε στην πόλη.
Το ζητούμενο είναι να την περπατήσεις. Να επιλέξεις την ώρα που πέφτει ο ήλιος για να δεις ένα αξιομνημόνευτο ηλιοβασίλεμα και, καθώς σουρουπώνει, την πόλη ν’ ανάβει τα φώτα της. Η καλύτερη επιλογή για να διασχίσει κανείς τη γέφυρα-σύμβολο της Νέας Υόρκης είναι από το (λιγότερο εντυπωσιακό) Μπρούκλιν προς το Μανχάταν. Θα μπείτε από την είσοδο στη συμβολή των οδών Tillary και Adams ή θ’ ανεβείτε τα σκαλοπάτια στην Prospect Street. Ο πεζόδρομος με τις ξύλινες σανίδες είναι υπερυψωμένος πάνω από τις έξι λωρίδες του traffic κι έτσι θα μοιραστείτε τη βόλτα σας μόνο με πεζούς και ποδηλάτες.
Με κανονικό βήμα χρειάζεστε περίπου μισή ώρα, αλλά προνοήστε να διαθέσετε τουλάχιστον μία, γιατί σίγουρα θα σταματήσετε για να ξαποστάσετε στα παγκάκια και να χορτάσετε τη θέα στο East river και τον εικονικό ορίζοντα του Μανχάταν. Και βεβαίως να βγάλετε φωτογραφίες με φόντο τους νεογοτθικούς πυλώνες και τους περίπλοκους ιστούς από συρματόσχοινα της γέφυρας. Ο δρόμος θα σας βγάλει στο δημαρχείο. Για την ιστορία, σημειώστε ότι η γέφυρα του Μπρούκλιν παραδόθηκε τον Μάιο του 1883 και ήταν η πρώτη που διέσχισε το East river, ενώνοντας το Μανχάταν με το Μπρούκλιν. Τη σχεδίασε ο γερμανικής καταγωγής πολιτικός μηχανικός John Augustus Roebling. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Ιστορικό Μνημείο και καθημερινά τη διασχίζουν πάνω από 4.000 πεζοί και 3.000 ποδηλάτες.
Με το μαρμάρινο πάτωμά της να γυαλίζει στο φως του ήλιου που εισβάλλει από τα μεγάλα παράθυρα, με τα επίχρυσα πολύφωτα στις αψίδες των εισόδων της και με το καλογυαλισμένο μπρούτζινο ρολόι με τα τέσσερα καντράν μπροστά στο μαρμάρινο περίπτερο πληροφοριών, η σπηλαιώδης κεντρική αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού της Νέας Υόρκης μοιάζει με ballroom φτιαγμένο για επίσημα βαλς. Στην πραγματικότητα, η χορογραφία εκτελείται από το ανθρώπινο traffic των 700.000 επιβατών ημερησίως που, μεταξύ 5.30π.μ. και 2π.μ. διασχίζουν τον σταθμό βιαστικά, σηκώνοντας πολύ σπάνια το κεφάλι για να θαυμάσουν το πράσινο-μπλε ταβάνι που, από ύψος 38 μέτρων, αναπαριστά τον νυχτερινό ουρανό, με 59 λαμπερά αστέρια που τροφοδοτούνται από καλώδια οπτικών ινών.
Σε τούτο το αριστούργημα της Beaux-Arts αρχιτεκτονικής, θα σηκώσετε ξανά το κεφάλι για να δείτε τον νεοκλασικό Ερμή του Jules Coutan στη νότια είσοδο και, εκεί κοντά, το άγαλμα του Cornelius Vanderbilt, του ανθρώπου που έχτισε τον σταθμό για να στεγάσει τη σιδηροδρομική αυτοκρατορία του. Κι έπειτα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε από πού ψωνίζουν οι Νεοϋορκέζοι gourmets, θα περάσετε από το Grand Central Market κάνοντας, αν σας ανοίξει η όρεξη, στάση για φαγητό στο περίφημο Oyster Bar, που άνοιξε, μαζί με το σταθμό, το 1913. Αν ακόμη διψάτε για αριθμούς: το Grand Central Terminal διαθέτει 44 αποβάθρες, οι οποίες βρίσκονται δύο επίπεδα κάτω από το έδαφος και διασχίζονται από 67 σιδηροδρομικές γραμμές. Ο σταθμός είναι έκτασης 190.000τ.μ., διαθέτει 68 εμπορικά καταστήματα και 35 εστιατόρια, ενώ δέχεται ετησίως πάνω από 21,5 εκατομμύριο επισκέπτες.
Αν έχετε μόνο μία ημέρα της ζωής για ν’ αφιερώσετε στη Νέα Υόρκη, μην πάτε πουθενά αλλού. Η εικονική ραχοκοκαλιά του Μανχάταν τα έχει όλα: στυλάτο shopping, μουσεία, μνημεία, ανάσες αστικής αναψυχής (απλώς μπαίνεις στο Central Park), πολυτελή διαμερίσματα και, κυρίως, ζωή – τη ζωή της upper class Νέας Υόρκης που ζηλεύουμε στις ταινίες. Ας αρχίσουμε από το shopping: ανάμεσα στην 49η και την 60ή Οδό συνωθούνται οι λαμπερές boutiques των μεγάλων οίκων μόδας (συμπεριλαμβανομένων των ιταλικών), τα ακριβά πολυκαταστήματα (Saks, Lord & Taylor, Barney’s, Bergdorf Goodman), τα μυθικά κοσμηματοπωλεία (Tiffany & Co., Cartier, Van Cleef & Arpels, Bvlgari, Harry Winston) και, φυσικά, το δημοφιλέστατο FAO Schwartz, ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα παιχνιδάδικα του κόσμου. Τα μουσεία βρίσκονται συγκεντρωμένα στο λεγόμενο Museum Mile, μεταξύ 82ης και 105ης Οδού: εννέα τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένων των Met, Guggenheim και Cooper-Hewitt, χωρίς να υπολογίζουμε την οσονούπω αναμενόμενη άφιξη του Μουσείου Αφρικανικής Τέχνης. Τα μνημεία, σε όλο το μήκος της λεωφόρου, πολλά και διάσημα: ξεχωρίζουν το Empire State Building, το αρχιτεκτονικής Beaux-Arts Flatiron, το Rockefeller Center, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το ξενοδοχείο Plaza, ο ουρανοξύστης του Donald Trump και ο καθεδρικός του St Patrick.
Σημειώστε πως η Fifth Avenue είναι στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου, με τα penthouses των κτιρίων της να είναι το απόλυτο American dream του σύγχρονου Νεοϋορκέζου.
ν σας αρέσουν τα μιούζικαλ (ή μάλλον τα μιούζικαλ-υπερπαραγωγές) είναι το πρώτο σημείο που θα επισκεφτείτε, γιατί εδώ παίζονται ακόμη το Chicago, το Mamma Mia!, το Φάντασμα της Όπερας, η Annie και ο Βασιλιάς των Λιονταριών. Όλα άρχισαν το 1883, όταν εγκαταστάθηκε εδώ (στη συμβολή της Broadway με τη West 39th Street) η Metropolitan Opera. Σήμερα, η νεοϋορκέζικη Theater District συντίθεται από 40 θέατρα, εκτεινόμενη από τη West 40th ως τη West 54th Street και αγκαλιάζοντας, στη σχεδόν αφόρητη λάμψη της, την Times Square. Στην περιφέρειά της, αφθονούν τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι κινηματογράφοι, τα γραφεία των ατζέντηδων και τα café, όπου εύκολα θα πιείτε τον latte σας πλάι σε αστέρια του θεάματος και καλοντυμένους θεατρικούς execs. Αν θέλετε να δείτε τις παραστάσεις που σαρώνουν τα Tony, πρώτος σας προορισμός είναι το περίπτερο με τη σήμανση TKTS στην Times Square όπου, αν πάτε νωρίς το πρωί, θα βρείτε φτηνά εισιτήρια για τις σκηνές που σας ενδιαφέρουν. Αν πάλι θέλετε απλώς να περπατήσετε, θα το κάνετε ανάμεσα σε γιγάντια, χρωματιστά billboards, ρουφώντας την πιο mainstream ενέργεια του Midtown.
Tο πρώτο που προκαλεί έκπληξη στους επισκέπτες με τις κάμερες είναι το πόσο στενό είναι τούτο το δρομάκι του 18ου αιώνα με τους πανύψηλους νεοκλασικούς ουρανοξύστες εκατέρωθεν. Σκηνικό της παροιμιώδους απληστίας των μεγάλων παικτών (ο Γκόρντον Γκέκο δεν είναι φανταστικός χαρακτήρας), η Wall Street παραμένει δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός, με επίκεντρο της προσοχής το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη συμβολή των Wall και Broad Streets. Το νεοκλασικό κτίριο του αρχιτέκτονα George P. Post, που μετρά πάνω από 3.000 εισηγμένες εταιρείες, άνοιξε τις πύλες του το 1903 και η πρόσοψή του χαρακτηρίζεται από έξι κίονες κορινθιακού ρυθμού, οι οποίοι υποβαστάζουν ένα γλυπτό αέτωμα που αναπαριστά τις πηγές του αμερικανικού πλούτου: γεωργία, μετάλλευση, επιστήμη, βιομηχανία και εφευρετικότητα. Μπροστά από το χρηματιστήριο βρισκόταν κάποτε και ο πολυφωτογραφημένος μπρούτζινος ταύρος του Arturo Di Modica, ο οποίος όμως μετακόμισε στο κοντινό Bowling Green, επειδή εμπόδιζε την κυκλοφορία.
Στη Wall Street έχουν την έδρα τους και άλλα χρηματιστήρια (όπως το NASDAQ), το αμερικανικό αρχηγείο της Deutsche Bank και το Ομοσπονδιακό Μέγαρο, ενώ στο τέλος του δυτικού άκρου του δρόμου βρίσκεται μια εκκλησία-κόσμημα, η διάσημη Trinity Church. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, μετά τις 5 το απόγευμα οπότε έκλειναν τα γραφεία, η περιοχή μετατρεπόταν σε πόλη-φάντασμα. Κάτι που πλέον δεν ισχύει, μια και υπάρχουν πια χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, για χάρη των οποίων λειτουργούν διάφορα καταστήματα (μιας boutique Hermès συμπεριλαμβανομένης), σχολεία και κινηματογράφοι.
Ένας θορυβώδης θύλακας εξωτισμού, που μιλά τη δική του γλώσσα, τρώει τα δικά του φαγητά και λατρεύει τον δικό του θεό. Ολοένα διογκούμενη, η Chinatown του Μανχάταν έχει ήδη καταβροχθίσει τη γειτονική Little Italy αγκαλιάζοντας, εσχάτως, νεοφερμένους μετανάστες από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Διαθέτει μάλιστα και δύο Chinatowns-δορυφόρους, μία στο Queens και άλλη μία στο Brooklyn. Αυτή ωστόσο είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη απ’ όλες τις Chinatowns του δυτικού ημισφαιρίου, μετρώντας πάνω από 100.000 κατοίκους.
Εδώ θα έρθετε για το street life. Προορισμός σας είναι η κεντρική Mott Street, που βρίθει εστιατορίων, ψαράδικων, μπακάλικων, κομμωτηρίων, tea-rooms, καταστημάτων με σουβενίρ. Είναι ευκαιρία να κάνετε βελονισμό ή ένα ανακουφιστικό μασάζ σιάτσου. Να μάθετε τα μυστικά της βοτανολογίας ή να γευτείτε ένα ταϊβανέζικο bubble tea, παγωμένο κοκτέιλ από τσάι, λιωμένα φρούτα, θρυμματισμένο πάγο και μικρές πέρλες ταπιόκας. Να αγοράσετε μια τσάντα Louis Vuitton (μαϊμού made-in-China) ή μια ολόκληρη ψημένη πάπια από τα τοπικά «deli». Να μπείτε σ’ ένα βουδιστικό ναό ή να κάνετε τάι-τσι μαζί με τους ηλικιωμένους Ασιάτες στο Columbus Park. Αν η έντονη ψαρίλα που μοιάζει να σας ακολουθεί παντού δεν σας έχει κόψει την όρεξη, αγοράστε ένα σνακ για τον δρόμο (δεν στοιχίζουν πάνω από $1) ή πιάστε τραπέζι σ’ ένα από τα 200 εστιατόρια της περιοχής. Η κουζίνα τους εξειδικεύεται σε τοπικά μενού (από τη Σαγκάη μέχρι το Πεκίνο), ενώ δεν λείπουν τα εστιατόρια που ειδικεύονται στο dim sum, αλλά και τις κουζίνες του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας. Είναι από πάμφθηνα μέχρι πανάκριβα, ενώ οι κατάλογοί τους κοσμούνται από πληθώρα φωτογραφιών των φαγητών, ώστε να μην έχετε παρά να δείξετε εκείνο που σας κέντρισε το ενδιαφέρον.
Η γειτονιά όπου η βιομηχανική αρχιτεκτονική συναντά την τέχνη, το ψαγμένο shopping και το καλό φαγητό. Ο άνθρωπος που έδωσε στην περιοχή το όνομά της –ο πολεοδόμος Chester Rapkin- έπαιξε με τα αρχικά της φράσης South of Houston (Street) που, συμπτωματικά και πολύ βολικά, παρέπεμπαν στο λονδρέζικο Soho. Το νεοϋορκέζικο SoHo έχει αποτυπωθεί στη συλλογική συνείδηση ως γειτονιά των καλλιτεχνών. Όντως, τη δεκαετία του 1970, πολλοί καλλιτέχνες μετακόμισαν στα lofts που αρχικά δημιουργήθηκαν για βιομηχανική χρήση, δελεασμένοι από το τρίπτυχο «μεγάλοι, ανοιχτοί χώροι-μεγάλα παράθυρα-χαμηλό ενοίκιο». Τους ακολούθησαν οι γκαλερί και η περιοχή απέκτησε έναν διακριτό μποέμ χαρακτήρα, τον οποίο διατηρεί ως σήμερα, παρά το γεγονός ότι η καλλιτεχνική σκηνή της πόλης έχει μετακομίσει στο Chelsea και το Lower East Side, παραχωρώντας τη θέση της στις μοδάτες boutiques, τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων και τα εστιατόρια των βιρτουόζων σεφ.
Η προσοχή σας, λοιπόν, θα μοιραστεί ανάμεσα στα one-of-a-kind ρούχα των ντόπιων ανερχόμενων designers και τα ακριβά σύνολα της Chanel και της Prada. Τις βιομηχανικές προσόψεις των κτιρίων με τις δαντέλες από μαντέμι (επινόηση της αμερικανικής αρχιτεκτονικής) και τα πλακόστρωτα με τους πάγκους που ξεχειλίζουν από χειροποίητα κοσμήματα, T-shirts, καπέλα και τσάντες. Το MoMA Design Store (το κατάστημα του μουσείου στο 81 της Spring Street) και το HERE Arts Center (145 6th Avenue). Τα California rolls του Blue Ribbon (119 Sullivan Street) και το ψητό κοτόπουλο με πουρέ του θρυλικού Balthazar (80 Spring Street). Έχετε υπόψη πως καταστήματα και εστιατόρια βρίσκονται συγκεντρωμένα στη βόρεια πλευρά της γειτονιάς, κατά μήκος των οδών Spring, Prince και Broadway.
Στο σημείο όπου διασταυρώνονται η Fifth Avenue με την Broadway, η πλατεία πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα του αμερικανικού συντάγματος και τέταρτο πρόεδρο των ΗΠΑ James Madison. Στη συνέχεια έδωσε το δικό της στο περίφημο Madison Square Garden, την πολλαπλών χρήσεων «sports arena», που γνώρισε τέσσερις εκδοχές. Παραδόξως, η τελευταία δεν βρίσκεται πια στην περιοχή, αλλά μεταξύ 8th και 31st Street, στο Midtown. Ο λόγος που θα έρθετε εδώ είναι για να καθίσετε στα παγκάκια του περιποιημένου Madison Square Park και να γευτείτε τη θέα στους εμβληματικούς ουρανοξύστες της περιοχής. Πρώτα-πρώτα το Flatiron, που χτίστηκε το 1902 σ’ ένα τριγωνικό οικοδομικό «τετράγωνο», από το οποίο πήρε και το πρωτοφανές σχήμα του – τόσο παράξενο που, όταν παραδόθηκε, έγινε αντικείμενο ουκ ολίγων αμήχανων (έως κακεντρεχών) σχολίων. Τον πύργο της ασφαλιστικής εταιρείας Metropolitan Life, κομψό αντίγραφο του βενετσιάνικου Campanile στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Και το αρχηγείο της ασφαλιστικής New York Life με τη χαρακτηριστική χρυσή πυραμίδα στην κορυφή.
Βεβαίως, το πάρκο (που, ειρήσθω εν παρόδω, φιλοξένησε τους πρώτους αγώνες μπέιζμπολ στην πόλη) δεν προσφέρει μόνο θέα. Υπάρχουν περιοδικές εκθέσεις τέχνης, παιδικές χαρές κι ένα οικολογικής κατασκευής αναψυκτήριο, το Shake Shack, που σερβίρει νόστιμα burger και hot-dogs.
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς ζωολογικούς κήπους στον κόσμο, φιλοξενώντας περί τα 4.000 ζώα, πουλιά, ερπετά και έντομα από 650 είδη, ορισμένα από τα οποία απειλούμενα. Το εμβαδό του ξεπερνά τα 1.000 στρέμματα, περιλαμβάνοντας πιστές αναπαραγωγές ποικίλων οικοτόπων, μέσα από τους οποίους ρέει ο ποταμός Bronx. Ο κήπος είναι χωρισμένος σε διάφορες «θεματικές ενότητες» κι έτσι δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε προς την αγαπημένη σας: το Jungle World, μια τροπική ζούγκλα εσωτερικού χώρου, την οποία κατοικούν λεοπαρδάλεις, γίββωνες και βίδρες˙ το Congo Gorilla Forest, τροπικό δάσος που φιλοξενεί 20 γορίλες˙ τα African Plains, όπου περνάς σε απόσταση ανάσας από λιοντάρια, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις και αντιλόπες˙ ή το Butterfly Garden, όπου τα συμπαθή έντομα πετούν από λουλούδι σε λουλούδι συνοδεία κλασικής μουσικής.
Εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα γεύματα πιγκουίνων και θαλασσίων λεόντων, αλλά και το Wild Asia Monorail, το τρενάκι που, από Μάιο ως Οκτώβριο, σας πάει 20λεπτη βόλτα πάνω από τίγρεις, ελέφαντες ρινόκερους και αντιλόπες. Όσο για τα πιτσιρίκια σας, θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τη βόλτα με καμήλα γύρω από το Wild Asia Plaza, αλλά και μια επίσκεψη στο Children’s Zoo (λειτουργεί από Απρίλιο ως Οκτώβριο), όπου θα έχουν την ευκαιρία να ταΐσουν κατσίκες και λάμα, και να διασκεδάσουν βλέποντας το χτίσιμο της φωλιάς του ερωδιού ή μπαίνοντας μέσα στο καβούκι της χελώνας.
Η γενική είσοδος είναι $17 για τους ενήλικες και $12 για τα παιδιά ως 12 ετών. Αν θέλετε να δείτε όλες τις ατραξιόν, συμφέρει να αγοράσετε το εισιτήριο Total Experience ($27 για τους ενήλικες, $18 για τα παιδιά). Για να παρακάμψετε τις ουρές, αγοράστε τα εισιτήρια σας online στο www.bronxzoo.com και ελάτε καθημερινή για ν’ αποφύγετε την πολυκοσμία του σαββατοκύριακου.
Πλησιάζοντας, θα δείτε από μακριά τις σκαλωσιές, που αγκαλιάζουν τούτο το διαμάντι της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής μέχρι την κορυφή των δίδυμων οβελίσκων του. Και, εισερχόμενοι, θα αντιληφθείτε ότι οι σκαλωσιές έχουν καταλάβει και το εσωτερικό, με κύριο σκοπό να ξαναβρούν τα μάρμαρα του ναού τη λευκότητα τους και να αντικατασταθούν τα θρυμματισμένα δομικά στοιχεία. Η αναστήλωση θα διαρκέσει ως το 2017, οι εργασίες ωστόσο δεν διαταράσσουν ούτε τις λειτουργίες ούτε το πρόγραμμα συναυλιών. Έστω κι έτσι, ο προσφιλής «St Pat» των Νεοϋορκέζων, απέναντι από το Rockefeller Center, παραμένει καταφύγιο γαλήνης από το θόρυβο του Midtown.
Για την ιστορία, να πούμε ότι η κατασκευή του επιβλητικού αρχιτεκτονήματος του James Renwick άρχισε το 1858 και διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα. Ο χωρητικότητας 2.400 πιστών St Patrick παραμένει ο μεγαλύτερος καθολικός καθεδρικός ναός στις ΗΠΑ. Οι σκαλωσιές εμποδίζουν τη θέαση του θρυλικού φεγγίτη στην πρόσοψή του, επομένως στρέψτε την προσοχή σας στο άγαλμα της Pietà (τρεις φορές μεγαλύτερο από την Pietà του Michelangelo στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης) και τους βωμούς των St Michael και St Louis, που προέρχονται από το γειτονικό Tiffany & Co.
Σύμφωνα με τους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς, η Νέα Υόρκη είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της κατανάλωσης. Οι πολυτελείς βιτρίνες της και η τεράστια ποικιλία σε αγαθά αποτελούν τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Η Νέα Υόρκη αποτελεί τη Μέκκα της αγοραστικής εξάρτησης, την πόλη που επιτρέπει στα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. Τεράστια κτίρια, ατέλειωτοι δρόμοι, αξέχαστες διαδρομές και όλοι οι μεγάλοι και μικροί οίκοι μόδας στα πόδια σας. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, καθημερινά. Βάλτε άνετα παπούτσια και περπάτηστε στην 5η Λεωφόρο, από τη Central Park Street και τη Madison squere όπου θα βρείτε πολλές μάρκες.
Η κουζίνα της Νέας Υόρκης είναι ένα κράμα όλων των πολιτισμών που κατοικούν εδώ και χρόνια στην πόλη και έτσι θα βρείτε εστιατόρια από όλες τις κουζίνες. Παραδοσιακά όμως είναι τα σνακ που μπορείτε να αγοράσετε στο δρόμο και αυτά είναι τα κλασσικά pretzel, φαλάφελ και hot dog.
Τα ξενοδοχεία στην περιοχή του Μανχάταν είναι αρκετά ακριβά, καθώς κατά μέσο όρο ένα δωμάτιο κοστίζει 200 δολάρια τη βραδιά! Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία στην περιοχή του Λονγκ Άιλαντ, του Κουίνς, του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άιλαντ, για πιο οικονομικές επιλογές. Το ταξίδι στη Νέα Υόρκη με πακέτο διακοπών είναι ένας έξυπνος τρόπος μετάβασης καθώς μπορείτε να επιτύχετε πολύ καλή τιμή στα εισιτήρια και τη διαμονή.
Πηγή πληροφοριών: newyorktravel.gr | joytours.gr
Developed by intraCORE