Ευρωπαικές πόλεις

Φλωρεντία, σαν πίνακας ζωγραφικής

Η πόλη της Αναγέννησης, η Φλωρεντία, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ζωντανό μουσείο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Και το καλύτερο; Έχει όλα της τα αξιοθέατα συγκεντρωμένα ώστε να μπορούμε να τα ανακαλύψουμε σε λίγες μόνο μέρες. Αν και κανείς δε θέλει να φεύγει από εκεί. Για τον απαιτητικό ταξιδιώτη, η Φλωρεντία έχει διπλή… υπόσταση: είναι μια ζωντανή πόλη και ταυτόχρονα ένα εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο. Μια μικρή πόλη με σχεδόν όλα τα αξιοθέατα της συγκεντρωμένα μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, η «αρχόντισσα» της Τοσκάνης είναι ένα μέρος που μπορείτε να το γνωρίσετε σύντομα, αλλά να προλάβετε να… μαγευτείτε. Τα περισσότερα αξιοθέατά της βρίσκονται κοντά στην πλατεία Duomo, ενώ ο κεντρικός σταθμός των τρένων βρίσκεται στη Santa Maria Novella. Στη Φλωρεντία θα δείτε ακόμη πλανόδιους ζωγράφους και street performers που θα επιβεβαιώσουν ότι εκεί τέχνη είναι η ίδια η καθημερινότητα. Οι βόλτες στην απίστευτη αυτή πόλη είναι από μόνες τους ενδιαφέρουσες, αφού η αισθητική της κλασικής αναγέννησης, τα μνημεία, τα κτήρια και οι επιβλητικοί ναοί, αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

 • Χώρα
  Ιταλία
 • Εκτιμώμενο κόστος ταξιδιού
  800€ / άτομο
 • Ιδανικός προορισμός για
  City break
 • Ελάχιστη προτεινόμενη διάρκεια ταξιδιού
  4 ημέρες
 • Πρέπει να δείτε
  Τον καθεδρικό ναό (Ντουόμο)
 • Συνδυάζεται με
  Σιένα, Πίζα, Ρώμη
Αξιοθέατα
 • Ο Καθεδρικός ναός

  O καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας στέκει ψηλός πάνω από την πόλη. Η εκκλησία της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (Αγίας Μαρίας των Λουλουδιών), ο καθεδρικός ναός ή ντουόμο, είναι μια τεράστια Γοτθική κατασκευή που χτίστηκε στη θέση της εκκλησίας Σάντα Ρεπαράτα, τα απομεινάρια της οποίας υπάρχουν στην κρύπτη. Ο καθεδρικός ναός άρχισε να χτίζεται στο τέλος του 13ου αιώνα σε Γοτθικό ρυθμό, από τον Αρνόλφο ντι Κάμπιο, και ο τρούλος, που κυριαρχεί στο εξωτερικό, προστέθηκε τον 15ο αιώνα. Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε τον τρούλο είναι να σκαρφαλώσετε τα 143 σκαλιά του: ο δρόμος σας οδηγεί στο εσωτερικό του τρούλου όπου μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τις πολύ λοιδωρημένες τοιχογραφίες του Τζώρτζιο Βασάρι της «Τελευταίας Κρίσης» (1572-9): σχεδιάστηκαν από τον Βασάρι αλλά ζωγραφίστηκαν κυρίως από τον μαθητή του με λιγότερο ταλέντο, Φρεντερίκο Ζούκαρι το 1579.  Συνεχίστε προς τα πάνω δια μέσου των δύο κελυφών του τρούλου απ’ όπου θα απολαύσετε εντυπωσιακή θέα της πόλης.

 • Γκαλερί Ουφίτσι

  Το Ουφίτσι είναι το πιο σημαντικό και δημοφιλές μουσείο της Φλωρεντίας. Ιδρύθηκε το 1560 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Giorgio Vasari κατά την περίοδο εξουσίας του Κόσιμο των Μεδίκων (Cosimo de’ Medici),του πρώτου Μέγα Δούκα της Τοσκάνης. Είναι κτισμένο σε σχήμα πετάλου και εκτείνεται από την Piazza della Signoria μέχρι τον ποταμό Αρνό. Σκοπός του ήταν να στεγάσει τα γραφεία της διοίκησης όπως δηλώνει και το όνομα του. Από την αρχή όμως οι Μεδίκοι παραχώρησαν ορισμένες αίθουσες του τρίτου ορόφου για να στεγαστούν τα πρώτα αντικείμενα τέχνης της συλλογής τους. Δύο αιώνες αργότερα, η τελευταία διάδοχος των Μεδίκων, η Άννα Μαρία Λουίζα δώρησε στην πόλη το παλάτι συμπεριλαμβανομένης και της εκτιθέμενης συλλογής η οποία σήμερα είναι μία από τις σπουδαιότερες στον κόσμο. Στις 45 αίθουσες της γκαλερί μπορείτε να δείτε αριστουργήματα του 14ου και 15ου αιώνα από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής. Ανεπιφύλακτα λοιπόν θα σας προτείναμε μια επίσκεψη σε αυτό στην περίπτωση που βρεθείτε στην πόλη της Φλωρεντίας.

 • Μουσείο Μπαρτζέλο

  Το μουσείο Μπαρτζέλο έχει μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών της Αναγέννησης και άλλων έργων τέχνης. Το κτίριο είναι ένα εντυπωσιακό Palazzo (del Bargello), ένα οχυρό με ισχυρές πολεμίστριες που περιβάλλουν την αυστηρή του πρόσοψη. Ξεκίνησε το 1255, ως το κτίριο της έδρας του Capitano del Popolo και αργότερα του Podestà και του Συμβουλίου της Δικαιοσύνης. Το 1574, έγινε έδρα για τον καπετάνιο του Δικαστηρίου (αρχηγός της αστυνομίας) και χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Παρά τις τροποποιήσεις και προσθήκες που αλλοίωσε το αρχικό σχέδιο κατά τη διάρκεια του 14ου και 15ου αιώνα, το παλάτι είναι διατηρημένο εξαιρετικά. Από το 1859, το κτίριο στεγάζει το Museo Nazionale που συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά γλυπτά αριστουργήματα της Αναγέννησης και της μικροτεχνίας από διάφορες περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των αριστουργημάτων από τους Donatello, Luca della Robbia, Βερόκιο, Μιχαήλ Άγγελο και Cellini. Το μουσείο έχει εμπλουτιστεί με υπέροχες συλλογές του μπρούντζο, μαγιολική, κεριά, σμάλτα, μετάλλια, σφραγίδες, ελεφαντοστά, κεχριμπάρι, ταπετσαρίες, έπιπλα και υφάσματα από τις συλλογές των Μεδίκων και των ιδιωτικών χορηγών. Για τους λάτρεις της αναγεννησιακής τέχνης, το Μπαρτζέλο είναι για τη γλυπτική ότι το Ουφίτσι είναι για τη ζωγραφική.

 • Σάντα Κρότσε

  Η Σάντα Κρότσε, που ξαναχτίστηκε για το Τάγμα των Φραγκισκανών το 1294, από τον Αρνόλφο ντι Κάμπιο, είναι ο τόπος ταφής για τους μεγάλους και τους καλούς στη Φλωρεντία. Ο Μιχαήλ ΄Αγγελος είναι θαμμένος στη Σάντα Κρότσε, και επίσης ο Ροσσίνι, ο Μακιαβέλλι, και ο Γαλιλέο Γαλιλέι, που δικάστηκε από την Ιερά Εξέταση και δεν του επετράπη Χριστιανική ταφή μέχρι το 1737, 95 χρόνια μετά το θάνατό του. Επίσης υπάρχει το μνημείο στο Δάντη, αλλά η σαρκοφάγος είναι κενή. Το εξωτερικό της εκκλησίας καλύπτεται από μια πρόσοψη από πολύχρωμο μάρμαρο που προστέθηκε το 1863 και πληρώθηκε για τον ΄Αγγλο ευεργέτη Σερ Φράνσις Σλόαν.  Υπάρχει πολύς καλλιτεχνικός πλούτος στη Σάντα Κρότσε: τοιχογραφίες (1380) από τον Γκάντι στην Καπέλλα Ματζιόρε, διηγούνται την ιστορία του αγίου σταυρού, «σάντα κρότσε», και όμορφες τοιχογραφίες από τον Γκιόττο στα παρεκκλήσια Μπάρντι και Περούτσι, δείχνουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου και Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Ένα ασυνήθιστο ανάγλυφο, ο Ευαγγελισμός, από επιχρυσωμένο ασβεστόλιθο του Ντονατέλλο, διακοσμεί τον τοίχο του κυρίως ναού. Να μην παραλείψετε να δείτε το μνημείο του θεατρικού συγγραφέα Τζιοβάννι Μπαττίστα Νικκολίνι, στα αριστερά της εισόδου που λέγεται ότι ήταν πηγή έμπνευσης για το «Άγαλμα της Ελευθερίας». 

Κοντινές εκδρομές

Fiesole

Σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης βρίσκεται το πολύ γραφικό χωριό Fiesole, που αποκαλείται και «μπαλκόνι της Φλωρεντίας» γιατί προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης. Το Fiesole είναι επίσης ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, που ξεκινάει τον 7ο αιώνα π.Χ. με την εγκατάσταση Ετρούσκων. Στην αρχαιολογική του ζώνη ξεχωρίζει ένα αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αιώνα π.Χ. Στα βορειοανατολικά του Fiesole, στην κοιλάδα του Mugello, βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα, παραδοσιακά χωριά της Τοσκάνης, όπου πολλοί ευκατάστατοι Φλωρεντίνοι διατηρούν εξοχικά.

Πίζα

Στα δυτικά της Φλωρεντίας βρίσκεται η Πίζα, με τον περίφημο κεκλιμένο πύργο της, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ιταλίας. Λίγο βορειότερα βρίσκεται η πανέμορφη περιτειχισμένη πόλη της Lucca, που διατηρεί σχεδόν αλώβητο τον αναγεννησιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της. Νότια της Φλωρεντίας βρίσκεται το, πάλαι ποτέ «αντίπαλον δέος» της, η εντυπωσιακή Σιένα. Αν και έχασε τη μάχη για τα ηνία της εξουσίας στην Τοσκάνη, παραμένει μία από τις πιο όμορφες και καλοδιατηρημένες πόλεις της Ιταλίας.

Η πόλη απλώνεται γύρω από την περίφημη πλατεία της, το Il Campo, όπου κυριαρχούν το Palazzo Comunale (ή Palazzo Pubblico) και το επιβλητικό καμπαναριό, Torre del Mangia, που φτάνει σε ύψος τα 102 μέτρα. Το Il Campo, δύο φορές τον χρόνο, στις 2 Ιουλίου και στις 6 Αυγούστου, μετατρέπεται σε «αρένα», όπου διεξάγεται η πιο γνωστή ιπποδρομία του κόσμου, το Il Palio. Εκπρόσωποι των 17 συνοικιών της πόλης, φορώντας παραδοσιακές πολύχρωμες στολές, διεκδικούν με πάθος τη νίκη που θα δοξάσει όχι μόνο τον αναβάτη αλλά και ολόκληρη τη γειτονιά του.

San Gigminano

Στα ανατολικά του δρόμου που συνδέει τη Φλωρεντία με τη Σιένα, απλώνονται οι αμπελώνες του Chianti, όπου παράγεται το περίφημο ομώνυμο κρασί. Στα δυτικά του ίδιου δρόμου θα βρείτε δύο εντυπωσιακές μεσαιωνικές καστροπολιτείες, τη Volterra και το San Gigminano, να ορθώνονται επιβλητικές, μέσα στο γαλήνιο τοπίο της Τοσκάνης. Τις εντυπώσεις κλέβει το San Gigminano, με τους πανύψηλους πύργους του, που του έχουν προσδώσει τον χαρακτηρισμό «Μεσαιωνικό Μανχάταν».

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από Τοσκάνη, επισκεφθείτε το παραμυθένιο κάστρο-χωριό σε ένα λόφο κοντά στη Σιένα, όπου γίνονται καθημερινές εκδρομές από τη Φλωρεντία με λεωφορείο. Στα στενά και στις πλατείες του θα συναντήσετε πανέμορφα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, εστιατόρια και καφέ, τα σαββατοκύριακα ντόπιοι μάστορες και καλλιτέχνες επιδεικνύουν τα έργα τους, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποια μικρή μπάντα σε υπαίθρια συναυλία. Από τις πολεμίστρες των πύργων του μπορείτε να θαυμάσετε τους απέραντους αμπελώνες και τους ελαιώνες στις πεδιάδες της Τοσκάνης.

Τι να κάνετε στη Φλωρεντία

 • Διασκέδαση

  GILLI (Piazza della Republica 39r). Αν θέλετε να απολαύσετε τον espresso σας εκεί που έπιναν καφέ οι Φλωρεντίνοι από το 1733.

  ASTOR CAFFE (Piazza del Duomo 5r). Στην καρδιά της πόλης, ανοιχτό όλη μέρα, προσφέρει από πρωινό μέχρι cocktails.

  CAPPOCACCIA (Lungarno Corsini 12-14). Ισως το πιο «in» μπαρ της πόλης, σε υπέροχη τοποθεσία, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Arno, πολύ κοντά στη γέφυρα της Αγίας Τριάδας (Ponte Santa Trinita).

  JAZZ CLUB PIANO BAR (Via Nuova de’ Caccini 3). Για τους λάτρεις της jazz, ωραίο ατμοσφαιρικό μπαρ με «ζωντανή» μουσική.

  CENTRAL PARK (Via Fosso Macinante 2-6). Ενα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή club της πόλης για όσους ψάχνουν έντονους, χορευτικούς ρυθμούς.

 • Αγορές

  Σχεδόν όλοι οι διεθνείς οίκοι μόδας διαθέτουν καταστήματα στη Φλωρεντία. Πολύ υψηλής ποιότητας θεωρούνται τα υποδήματα και τα δερμάτινα της πόλης. Ειδικά όσον αφορά τα δερμάτινα είδη, θα τα βρείτε παντού, από το Mercato Nuovo μέχρι την υπαίθρια αγορά έξω από τον καθεδρικό San Lorenzo, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα εργαστήρια στην πλατεία Santa Croce, όπου ακόμα κι αν δεν επιθυμείτε να αγοράσετε κάτι, αξίζει να παρακολουθήσετε τη διαδικασία κατασκευής τους. Η ποιότητα και οι τιμές ποικίλλουν. Κοσμηματοπωλεία θα βρείτε συγκεντρωμένα πάνω στην «Παλιά Γέφυρα» («Ponte Vecchio») και γύρω από αυτήν, στις όχθες του ποταμού Αρνου. Σε όλη την πόλη θα βρείτε, διάσπαρτα, καταστήματα με είδη χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης. Οι λάτρεις του βιβλίου θα ενθουσιαστούν με τα παλαιοβιβλιοπωλεία της, όπου θα βρουν σπάνιες εκδόσεις σε αρκετά καλές τιμές. Στα «επώνυμα» καταστήματα στο κέντρο, οι τιμές είναι αρκετά «τσιμπημένες», όμως στα μεγάλα outlet, λίγο έξω από την πόλη, θα βρείτε την ίδια υψηλή ποιότητα και γνωστές μάρκες σε πολύ καλές τιμές.

 • Φαγητό

  Δημητριακά, ψωμί, λαχανικά κι ελαιόλαδο: αυτά είναι κάποια βασικά συστατικά της κουζίνας της Τοσκάνης, με τα οποία φτιάχνονται ορισμένα από τα πιο αυθεντικά και γευστικά πιάτα, όπως τα fagioli all’uccelletto ( φασόλια βρασμένα και στη συνέχεια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο και πάστα ντομάτας ). Οι λάτρεις του πατσά θα βρείτε πιάτα όπως τα trippa alla fiorentina ( πατσάς με ντομάτα και τριμμένη παρμεζάνα ) και lampredotto ( το πιο σκούρο κομμάτι του πατσά που χρησιμοποιείται σε σούπες και ριζότο ). Δοκιμάστε οπωσδήποτε bistecca alla Fiorentina ( μπριζόλα από τη ράτσα αγελάδων Chianina ), η οποία θεωρείται από τα πιο περιζήτητα και ακριβά κρέατα στον κόσμο. Δοκιμάστε ακόμη pappardelle alla lepre ( ζυμαρικά με σάλτσα από μαγειρευτό λαγό ) και την παραδοσιακή panzanella ( σαλάτα με ντομάτα, βασιλικό, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, σέλερι και φρυγανισμένο ψωμί ). Αν σκοπεύετε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, τότε υποκύψτε στη γλυκιά γοητεία των cantuccini ( μπισκότα με αμύγδαλο που σερβίρονται με ένα καλό Vinsanto ) του panforte ( μοιάζει με το γερμανικό Lebkuchen ) και, φυσικά, προσούτο. Γεμάτη από αμπελώνες η περιοχή γύρω από τη Φλωρεντία, είναι διάσημη για τα κρασιά της ποικιλίας Chianti, αξίζει όμως να… συστηθείτε και με άλλες ποικιλίες, όπως τα Montalcino Brunello, Vino Nobile di Montepulciano και Super Tuscans.

 • Διαμονή

  GALLERY HOTEL ART (Viccolo dell’ Oro 5, τηλ. +39 055 27263, www.galleryhotelart.com ).Ξεχωρίζει για τη μοντέρνα, μινιμαλιστική διακόσμησή του, ενώ θυμίζει πραγματικά γκαλερί με τα σύγχρονα έργα τέχνης που «φιλοξενεί». Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Arno, στο ύψος του Ponte Vecchio.

  GRAND HOTEL VILLA MEDICI (Via il Prato 42, τηλ. +39 055 277171, www.villamedi-cihotel.com). Πολυτελές ξενοδοχείο, πολύ κοντά στα αξιοθέατα της πόλης. Εντυπωσιακοί κοινόχρηστοι χώροι, αυλή με πισίνα, σάουνα και χαμάμ, 3 εξαιρετικά εστιατόρια.

  HOTEL HELVETIA & BRISTOL (Via de Pescioni 2, τηλ. +39 055 26651, www.helvetia-bristol.warwick-hotels.com). Ξενοδοχείο 5 αστέρων, με ατμόσφαιρα belle epoque και ζεστασιά boutique hotel, παρά τα 67 δωμάτιά του.

  HOTEL BAVARIA (Borgo degli Albizi 26, τηλ. +39 055 234 0313, www.hotelbava-riafirenze.it). Πολύ κοντά στο Duomo.

Πηγή πληροφοριών: clickalife.gr | taxidologio.gr | ethnos.gr

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας

Developed by intraCORE